ΑΘΗΝΑ
21:02
|
20.05.2024
Ο Νετανιάχου υποστήριξε οτι το Ισραήλ προστατεύει τις ΗΠΑ, με το να «στέκεται ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Αμερικανό τηλεπαρουσιαστή και πρώην ψυχολόγο, Φιλ Μακ Γκρο, για το δημοφιλές ψυχαγωγικό talk show «Dr.Phil», η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τις φρικαλεότητες κατά πολιτών που το Ισραήλ έχει αποδώσει στη Χαμάς, για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δηλώνοντας πως «έχουμε απέναντί μας έναν γενοκτόνο εχθρό που πρέπει να κερδίσουμε….θέλει να μας καταστρέψει, να γίνει ένα ακόμη Ολοκαύτωμα…πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, αφού ο Μπάιντεν έπαψε την αποστολή ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για μια χερσαία εισβολή στο τελευταίο καταφύγιο στη Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα.

«Είχαμε συχνά τις συμφωνίες μας, αλλά είχαμε τις διαφωνίες μας. Καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε τώρα, αλλά θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις και αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της Χαμάς είναι αντίσταση, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως: «Η Χαμάς δηλώνει ανοιχτά τον στόχο της να εξαλείψει ότι βλέπετε εδώ γύρω… αυτή είναι γυμνή βάναυση επιθετικότητα, αυτό είναι το δόγμα τους».

«Το Ιράν λέει το ίδιο πράγμα: “Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε το Ισραήλ”. Είμαστε [το Ισραήλ] ο μικρός Σατανάς».

«Παρεμπιπτόντως, στόχος τους είναι να σας καταστρέψουν [τις ΗΠΑ]», πρόσθεσε, «είστε ο μεγάλος Σατανάς. απλώς στεκόμαστε εμπόδιο στο δρόμο τους. Δεν προστατεύουμε απλώς τους εαυτούς μας, αλλά κάνοντάς το αυτό, προστατεύουμε όλο τον ελεύθερο πολιτισμό, όλο τον δυτικό πολιτισμό».

Ισραηλινές αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου

Αναφορικά με την αντίδραση του στρατού και του κράτους κατά την διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς περιμετρικά της Λωρίδας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχτηκε μερικώς πως υπήρξαν πολιτικές και στρατιωτικές ευθύνες, τονίζοντας όμως πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθεί με αυτές.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε μια διεξοδική εξήγηση», είπε ο Νετανιάχου σχετικά με τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου. «Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μια ενδελεχή εξέταση μόλις τελειώσει ο πόλεμος για το τι ακριβώς συνέβη, πώς έγινε συνέβη και ποιος το έκανε». 

Ωστόσο, τόνισε, «αυτή τη στιγμή, ο στόχος μας είναι ένας, να πετύχουμε τη νίκη».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε «στρατιωτική αποτυχία» ή «πολιτική αποτυχία», ο Νετανιάχου απάντησε: «Υπήρξαν αποτυχίες, προφανώς». Σημείωσε ότι η πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης είναι «να προστατεύει τον λαό…και ο λαός δεν προστατεύτηκε. Πρέπει να το παραδεχτούμε».

Σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον πόλεμο, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διασφαλίσει μια «αποστρατιωτικοποίηση» της Λωρίδας εκτός εάν υπάρξει «κάποιο είδος πολιτικής κυβέρνησης, πολιτικής διοίκησης από πολίτες της Γάζας που δεν έχουν δεσμευτεί για την καταστροφή μας, πιθανώς με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που θέλουν να δουν σταθερότητα και ειρήνη». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Η πορτογαλική νεολαία πέφτει στα δόκανα της Ακροδεξιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα