Οι ΗΠΑ λένε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να χρησιμοποίησε όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, αναφέρει το BBC.
Είναι «λογικό να εκτιμηθεί» ότι αυτά τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπους «ασυνεπείς» με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πλήρεις πληροφορίες στην αξιολόγησή τους και ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να συνεχιστούν.
Η έκθεση υποβλήθηκε στο Κογκρέσο την Παρασκευή μετά από καθυστέρηση.
Η αναθεώρηση με εντολή του Λευκού Οίκου εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα, μαζί με έξι άλλους εμπλεκόμενους σε σύγκρουση, χρησιμοποίησε όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ από τις αρχές του περασμένου έτους.
Ενώ η έκθεση ήταν μια σαφής επίπληξη ορισμένων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, δεν είπε οριστικά ότι η εκστρατεία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
Το Ισραήλ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια «εξαιρετική στρατιωτική πρόκληση» πολεμώντας τη Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε.
Και πρόσθεσε ότι οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από το Ισραήλ σχετικά με την τήρηση της νόμιμης χρήσης των αμερικανικών όπλων ήταν «αξιόπιστες».
Το έγγραφο σημείωσε επίσης ότι επειδή η Χαμάς «χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς και τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», ήταν συχνά «δύσκολο να προσδιοριστούν τα γεγονότα επί τόπου σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη» σχετικά με το ποιοι είναι νόμιμοι στόχοι.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεδομένης της σημαντικής εξάρτησης του Ισραήλ από όπλα κατασκευής των ΗΠΑ, πιθανότατα είχαν χρησιμοποιηθεί «σε περιπτώσεις που δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις του για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό της ζημιάς των πολιτών».
Πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έχει τη γνώση, την εμπειρία και τα εργαλεία για να εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό της ζημίας των πολιτών στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», αλλά ότι «τα αποτελέσματα επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων απωλειών αμάχων, εγείρουν ουσιαστικά ερωτήματα ως προς το εάν ο IDF τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις».
Η έκθεση ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν περιγράψει τις ισραηλινές προσπάθειες για τον μετριασμό της ζημιάς των πολιτών ως «ασυνεπείς, αναποτελεσματικές και ανεπαρκείς».
Το υπουργείο Εξωτερικών διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε πλήρως με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «μεγιστοποιήσουν» την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης. Είπε, ωστόσο, ότι αυτή η κατάσταση είχε αλλάξει.
«Δεν εκτιμούμε επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλον τρόπο τη μεταφορά ή την παράδοση αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται στην έκθεση.
Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, είπε στο BBC ότι η έκθεση ήταν η πρώτη του είδους της και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κρατούν τις ισραηλινές ενέργειες «υπό εξέταση».
«Πρόκειται για μια σύγκρουση που δεν μοιάζει με καμία που έχει δει ο κόσμος», πρόσθεσε. «Προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες για να καταλήξουμε σε μια πολύ ειλικρινή, αλλά και αξιόπιστη κρίση».
Η έκθεση δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε δημοσίως ότι θα αποκλείσει ορισμένες βόμβες και βλήματα πυροβολικού από το Ισραήλ, εάν προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα που είναι γεμάτη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους.
Λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Μπάιντεν ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» και υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» εάν χρειαστεί.
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τη Δευτέρα, λέει ο ΟΗΕ, με ισραηλινά τανκς να συγκεντρώνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών.
Τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο και έκλεισαν το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο κατά την έναρξη της επιχείρησής τους, ενώ ο ΟΗΕ είπε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο για το προσωπικό και τα φορτηγά του να φτάσουν στο πέρασμα Kerem Shalom που άνοιξε ξανά με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 252 άλλοι συνελήφθησαν όμηροι. Περισσότεροι από 34.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.