ΑΘΗΝΑ
13:06
|
01.07.2024
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψη του Έντι Ράμα, στην Τουρκία, στην VMRO και στα οικονομικά ζητήματα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξη του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Τουρκία τη Δευτέρα, στο ταξίδι του Έντι Ράμα στην Αθήνα αύριο, αλλά και στο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά στη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένει υπέρ του διαλόγου. Συγκεκριμένα δήλωσε:

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινούς τόπους με την Τουρκία. Τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε ήρεμα νερά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ταξίδι του στη γείτονα και η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ως ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ είπε ότι θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Ερντογάν, το οποίο χαρακτήρισε ως μία «αχρείαστη και προκλητική ενέργεια». Παρ’ όλα αυτά μίλησε για πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε:

Αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν λυθεί . Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Επειδή διαφωνούμε όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε.

Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη αμυντικά αλλά και πολιτικά, αναφερόμενος και στη συμμαχία με Γαλλία και στις αποφάσεις της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αυτό μας επιτρέπει από θέση αυτοπεποίθησης να συνομιλούμε, χωρίς να υποχωρούμε από κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την συμφωνία για visa express σε Τούρκους τουρίστες είπε:

Αντί για παράνομους μετανάστες έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Όλα αυτά είναι κέρδη. Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα, η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και δεν προβλέπω ότι θα λυθεί εύκολα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη, στα κόκκινα και να εγκυμονεί κίνδυνος θερμού επεισοδίου.

Επίσκεψη Ράμα και εκλογές Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός υποβάθμισε την αυριανή επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα λέγοντας ότι «το θέμα πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ό,τι του άξιζε».

Όσον αφορά δε τον εκλογικό θρίαμβο της VMRO στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι σε εγρήγορση λόγω ορισμένων δηλώσεων Βορειομακεδόνων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα είπε:

Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου όπως όλα δείχνουν πρωθυπουργού, για να δω πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχεια του κράτους. Αναγνώρισα ότι οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα.

Ακρίβεια και κατώτατος μισθός – «οι ξενοδόχοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»

«Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας δίχως όμως να αποφύγει να παραδεχτεί ότι η ακρίβεια είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των νοικοκυριών της χώρας. Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και την μαύρη εργασία δήλωσε:

Όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει περισσότερο για να κρατήσει ή να προσελκύσει ένα καλό εργαζόμενο. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για καλούς εργαζόμενους. Για αυτό βλέπετε λιγότερους εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό. Έχουμε και ένα πρόβλημα ακόμη, που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει πλήρως. Εχουμε εργαζόμενους που φαίνεται ότι είναι στον κατώτατο μισθό, αλλά δεν είναι, γιατί παίρνουν και κάτι παραπάνω στο χέρι. Άρα είναι κατά όνομα στον κατώτατο μισθό, στην πραγματικότητα δεν είναι όμως στον κατώτατο μισθό. Δεν επικροτούμε αυτή την πολιτική. Πολεμούμε οποιαδήποτε μορφή εισφοροδιαφυγής. Όμως είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε.

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση στην εποχιακή εργασία αλλά και στον αγροτικό τομέα είπε:

Στον τουρισμό δεν είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζουν οι εργοδότες. ‘Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερο, να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να φροντίσουν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν καριέρα στον τουρισμό. Πρέπει οι ξενοδόχοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Απέφυγε να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας αόριστα για επιστροφή σε κλίμα πολιτικής τοξικότητας του 2012, ενώ σημείωσε ότι οι Ευρωεκλογές λειτουργούν με διαφορετικά στάνταρντς από τις εθνικές εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πύρινο… υπουργικό συμβούλιο: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, επανέλαβε ο Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Πέμπτος υποψήφιος ο Μιχάλης Κατρίνης

Η Μιλένα Αποστολάκη μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σε επίπεδο συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα