Το Καζακστάν διατήρησε πέρυσι τον τίτλο του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικής βότκας, όπως υπολόγισε το RIA Novosti σύμφωνα με ανοιχτά στατιστικά στοιχεία.
Συνολικά, πέρυσι, ο όγκος των Ρωσικών εξαγωγών βότκας άγγιξε τα 59,7 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ήμισυ του όγκου σε όρους αξίας (27,9 εκατομμύρια δολάρια) πωλήθηκε στο Καζακστάν. Η κεντροασιατική δημοκρατία κατείχε την πρώτη θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικής βότκας, αλλά σε σύγκριση με το 2022, η ποσότητα μειώθηκε κατά 26%.
Όμως η αύξηση των εισαγωγών έφερε το Ισραήλ στη δεύτερη θέση της αξιολόγησης – ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στην τρίτη γραμμή. Κατά τη διάρκεια του έτους, η χώρα αύξησε την αγορά της ρωσικής βότκας κατά 42% με τη μία – έως και 12 εκατομμύρια δολάρια.
Η Αρμενία ήρθε στην τρίτη θέση με κατανάλωση 4,5 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του έτους, ο δείκτης αυτός υποχώρησε κατά ένα τρίτο αμέσως. Την τέταρτη και την πέμπτη θέση κατέλαβαν η Γεωργία (3,9 εκατ. δολάρια) και το Αζερμπαϊτζάν (3,5 εκατ. δολάρια).
Το 2022, οι εξαγωγές ρωσικής βότκας ήταν αισθητά υψηλότερες – τότε έφτασαν τα 141,7 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των αγοραστών από την Ευρώπη. Στους μεγαλύτερους καταναλωτές περιλαμβάνονταν χώρες όπως η Λετονία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια όμως απαγορεύτηκε η εισαγωγή ρωσικής βότκας στο πλαίσιο ενός άλλου πακέτου κυρώσεων.