Η Αίγυπτος λέει ότι θα συμμετάσχει επίσημα στη αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Al Jazeera.
Σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Αίγυπτος ανέφερε ότι η κίνηση έρχεται λόγω της κλιμακούμενης ισραηλινής επιθετικότητας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.
«[Είναι] υπό το φως της επιδείνωσης της σοβαρότητας και του εύρους των ισραηλινών επιθέσεων κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και της συνεχιζόμενης διάπραξης συστηματικών πρακτικών κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης στόχευσης αμάχων και της καταστροφής υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας, που πιέζει τους Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή», ανέφερε το υπουργείο.
Η Αίγυπτος είπε ότι καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη και να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το ICJ, τα οποία απαιτούν τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Απαιτεί επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις να μην διαπράττουν παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.
Στη δήλωση, η Αίγυπτος επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα διεθνή μέρη να αναλάβουν αμέσως δράση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, καθώς και να παράσχουν την απαραίτητη προστασία στους Παλαιστίνιους αμάχους.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε ότι χρειάζεται «πολιτική βούληση» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Σαμέχ Σουκρί είπε ότι χρειάζεται «πολιτική βούληση» για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – με την Αίγυπτο και το Κατάρ να ενεργούν ως μεσολαβητές.
«Υπάρχουν μετριοπαθείς προτάσεις που ανταποκρίνονται στους σκοπούς και των δύο πλευρών και πρέπει να εγκριθούν ώστε να υπάρξει ανακωχή, συμφωνία ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και να αποτραπεί οποιαδήποτε συνέχιση του εκτοπισμού», είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την επισκέπτρια Σλοβένα ομόλογό του, Τάνια Φαγιόν.
Η Φαγιόν είπε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Ράφα και να ανοίξουν εκ νέου τα συνοριακά περάσματα.
Την Πέμπτη, η σλοβενική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους ως μια μορφή μοχλού για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μια κίνηση που ανακοίνωσε τον Μάρτιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.
Ο Γκόλομπ είπε ότι θα ήθελε η αναγνώριση της χώρας του να είναι «ένα κίνητρο για να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις».