Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν χωριά στο βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 315 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.600, δήλωσαν οι αρχές την Κυριακή, καθώς οι χωρικοί έθαψαν τους νεκρούς τους και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για διευρυνόμενο όλεθρο, αναφέρει το Reuters.
Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές και αφανίστηκαν ζώα, ανέφερε το υπουργείο Προσφύγων που διοικείται από τους Ταλιμπάν, ενώ ομάδες βοήθειας προειδοποίησαν για ζημιές σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως η παροχή νερού, με τους δρόμους να έχουν μείνει καλυμμένοι με λάσπη.
Στην περιοχή Nahrin της επαρχίας Baghlan, άνθρωποι μετέφεραν τους νεκρούς τους σε έναν τάφο.
«Δεν έχουμε φαγητό, ούτε πόσιμο νερό, ούτε καταφύγιο, ούτε κουβέρτες, τίποτα απολύτως, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει τα πάντα», είπε ο Μουχάμαντ Γιαχκούμπ, ο οποίος έχασε 13 μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους και παιδιά.
Οι επιζώντες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, πρόσθεσε.
«Από 42 σπίτια έχουν απομείνει μόνο δύο ή τρία, έχει καταστρέψει ολόκληρη την κοιλάδα».
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομίας των Ταλιμπάν, Ντιν Μοχάμαντ Χανίφ, προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη, τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παράσχουν υποστήριξη σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.
«Οι ζωές και τα προς το ζην έχουν ξεβραστεί», είπε ο Αρσάντ Μαλίκ, διευθυντής της Save the Children στο Αφγανιστάν. «Οι ξαφνικές πλημμύρες διέσχισαν χωριά, σαρώνοντας σπίτια και σκοτώνοντας ζώα».
Εκτίμησε ότι 310.000 παιδιά ζούσαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, προσθέτοντας: «Τα παιδιά έχουν χάσει τα πάντα».
Το υπουργείο Προσφύγων είπε ότι ο τελευταίος απολογισμός νεκρών και τραυματιών της Κυριακής προήλθε από το επαρχιακό του γραφείο στο Baghlan, σύμφωνα με δημοσίευμα στο X. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανεβάσει τον απολογισμό από τις πλημμύρες της Παρασκευής σε 153, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να αυξηθεί.
Το Αφγανιστάν είναι επιρρεπές σε φυσικές καταστροφές και τα Ηνωμένα Έθνη το θεωρούν μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.
Αντιμετώπισε έλλειμμα βοήθειας αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, καθώς οι ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν το 2021, αφού περικόπηκε η αναπτυξιακή βοήθεια που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των κυβερνητικών οικονομικών.
Αυτό επιδεινώθηκε τα επόμενα χρόνια καθώς οι ξένες κυβερνήσεις παλεύουν με ανταγωνιστικές παγκόσμιες κρίσεις και την αυξανόμενη καταδίκη των περιορισμών των Ταλιμπάν στις Αφγανές γυναίκες.