ΑΘΗΝΑ
01:36
|
08.09.2024
Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν όταν βόμβα έπεσε κοντά σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Ελ Φασέρ του δυτικού Σουδάν.
Το BBC έκανε γυρίσματα μέσα στο νοσοκομείο τον Απρίλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν όταν βόμβα έπεσε κοντά σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Ελ Φασέρ του δυτικού Σουδάν, ανακοίνωσε η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση ΓΧΣ, αναφέρει το BBC.

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί πρόσφατα στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης.

Είναι το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο στην περιοχή του Νταρφούρ που παραμένει στα χέρια του στρατού.

Πολεμεί τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) για περισσότερο από ένα χρόνο, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο στρατός κατάφερε να κρατήσει το Ελ Φασέρ, αλλά η ένταση αυξάνεται καθώς οι RSF πολιορκούν την πόλη από τα μέσα του περασμένου μήνα και απειλούν με επίθεση.

Από την Παρασκευή, οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες έντονων συγκρούσεων και ανταλλαγής ισχυρών πυρών όλμων, δήλωσε στο BBC ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος στην πόλη.

Κάποια στιγμή τη νύχτα της Κυριακής, μια έκρηξη μπροστά από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Babiker Nahar στο Ελ Φασέρ που υποστηρίζεται από τους ΓΧΣ «οδήγησε στην κατάρρευση της στέγης πάνω από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και στο θάνατο δύο παιδιών που νοσηλεύονται εκεί, καθώς και ορισμένων φροντιστών», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε σύντομη δήλωση που εστάλη στο BBC.

Οι ασθενείς τραυματίστηκαν επίσης και όσοι μπορούσαν να το κάνουν αναζήτησαν ασφάλεια σε άλλο νοσοκομείο, το οποίο είχε ήδη λάβει 160 τραυματίες την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Το νότιο τμήμα της πόλης, που κάποτε θεωρούνταν πιο ασφαλές και καταφύγιο για τους εκτοπισμένους, έχει δεχτεί πυρά.

Ο φόβος διαπερνά τώρα το Ελ Φασέρ καθώς οι κάτοικοι δεν είναι σίγουροι πού να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Σουδάν είπε ότι «η βία απειλεί τις ζωές περισσότερων από 800.000 αμάχων».

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις αυτόν τον εφιάλτη να ξετυλίγεται… Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε η Κλέμενταϊν Νκγουέτα-Σαλάμι.

Ο βάναυσος εμφύλιος πόλεμος του Σουδάν ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αφού οι δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί της χώρας που είχαν κάνει πραξικόπημα μαζί -ο ένας επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο άλλος ο αρχηγός των RSF- έπεσαν σε διαμάχη για το μέλλον της χώρας.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός έχουν επανειλημμένα αποτύχει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα