ΑΘΗΝΑ
23:48
|
28.09.2024
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται μετά από πλημμύρες και κρύα ροή λάβας από ηφαίστειο που έπληξε τη δυτική Ινδονησία.
Η καταστροφή το βράδυ του Σαββάτου ήρθε μόλις δύο μήνες μετά από μια άλλη φονική πλημμύρα που έπληξε την επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα τον Μάρτιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται μετά από πλημμύρες και κρύα ροή λάβας από ηφαίστειο που έπληξε τη δυτική Ινδονησία, σύμφωνα με αξιωματούχους διάσωσης, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης Basarnas ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι η καταστροφή έπληξε τις περιοχές Agam και Tanah Datar στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα περίπου στις 22:30 (15:30 GMT) το Σάββατο μετά από ώρες έντονης βροχόπτωσης, προκαλώντας πλημμύρα και κρύα ροή λάβας από το όρος Μαράπι.

Η ψυχρή λάβα, γνωστή και ως λαχάρ, είναι ηφαιστειακό υλικό όπως στάχτη, άμμος και βότσαλα που μεταφέρονται στις πλαγιές ενός ηφαιστείου από τη βροχή.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ, επικεφαλής της επαρχιακής υπηρεσίας διάσωσης, είπε στο Reuters ότι 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας τρίχρονος και ένας οκτάχρονος.

Τέσσερα άλλα άτομα εξακολουθούν να αναζητούνται στην περιοχή Agam, είπε.

«Σήμερα, θα συνεχίσουμε την έρευνα στις δύο συνοικίες».

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλους βράχους και πυκνή λάσπη να καλύπτουν τους δρόμους της Δυτικής Σουμάτρας.

Η καταστροφή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά από μια άλλη φονική πλημμύρα που έπληξε το ίδιο νησί.

Οι αρχές έστειλαν μια ομάδα διασωστών και λαστιχένιες βάρκες για να αναζητήσουν τα αγνοούμενα θύματα και να μεταφέρουν ανθρώπους σε καταφύγια.

Η τοπική κυβέρνηση δημιούργησε κέντρα εκκένωσης και σταθμούς έκτακτης ανάγκης σε πολλά σημεία στις δύο συνοικίες.

Η Ινδονησία είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις και πλημμύρες κατά την περίοδο των βροχών.

Την περασμένη εβδομάδα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νότιο Σουλαουέζι μετά από κατολισθήσεις και πλημμύρες που παρέσυραν σπίτια και κατέστρεψαν δρόμους.

Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 26 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μετά από κατολισθήσεις και πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Σουμάτρα.

Οι πλημμύρες του Σαββάτου στο Agam και το Tanah Datar μετέφεραν επίσης κρύα λάβα από το όρος Μαράπι, το πιο ενεργό ηφαίστειο στη Σουμάτρα και ένα από τα σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος.

Τον Δεκέμβριο, το Μαράπι εξερράγη και εκτόξευσε έναν πύργο τέφρας 3.000 μέτρα (9.800 πόδια) στον ουρανό, ψηλότερα από το ίδιο το ηφαίστειο.

Τουλάχιστον 24 ορειβάτες, οι περισσότεροι φοιτητές πανεπιστημίου, πέθαναν από την έκρηξη.

Σε ένα ξεχωριστό θανατηφόρο περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο που μετέφερε περισσότερους από 60 μαθητές γυμνασίου σε εκδρομή αποφοίτησης και τους δασκάλους τους συνετρίβη στο μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας, την Ιάβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα