Αντιδράσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στα Σκόπια έχουν ξεσπάσει μετά την κίνηση της νέας προέδρου της χώρας Γκορντάνα Σιλίανοφσκα που χθες, Κυριακή 12/5, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την να το επαναλάβει, αναφερόταν σαφώς ως «Βόρεια Μακεδονία».
Κατηγορηματικά υπέρ του σεβασμού της Συνθήκη των Πρεσπών δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, του οποίου προΐσταται ο Μπουχάρ Οσμάνι, που ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI, αδειάζοντας την νέα πρόεδρο.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας κάνει λόγο για «απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας υπογραμμίζει πως τα τελευταία «επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ, επίσης προερχόμενος από αλβανικό κόμμα, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η κίνηση της Σιλίανοφσκα, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της της ορκωμοσίας και ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας.
Αντίδραση υπήρξε και από τον συνασπισμό αλβανικών κομμάτων, το κόμμα «Αξίζει» που τόνισε πως «δεν πρέπει να ανοίγουν παλιές πληγές» και ότι η πρόεδρος της χώρας οφείλει να αποτελεί παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος.