Σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, στις 26 Μαΐου, θα κριθεί η εκλογή του προέδρου στη Λιθουανία καθώς οι χθεσινές κάλπες στην χώρα της Βαλτικής δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανέναν από τους υποψήφιους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νυν πρόεδρος της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα κυριάρχησε, με ποσοστό 44,19%, έναντι της βασικής αντιπάλου του, της πρωθυπουργού της χώρας Ίνγκριντα Σιμονιτέ που πήρε μόλις 19,78% των ψήφων και ανησυχεί πλέον ιδιαίτερα και για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Οκτώ υποψήφιοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο αυτή τη φορά, με τις εκστρατείες να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα ασφάλειας και στην απειλή που εκτιμά η χώρα από τη γειτονική Ρωσία. Όλοι οι κύριοι υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η χώρα, κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες για να αντιμετωπίσει την απειλή στα σύνορά της.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο 59χρονος Ναουσέντα, δήλωσε σίγουρος για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται καμιά ιδιαίτερη στρατηγική για την εκστρατεία εναντίον της αντιπάλου του.
Και οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε τουλάχιστον 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Λιθουανίας, από το 2,75% που είχε προγραμματιστεί για φέτος. Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο στρατός και οι υποδομές εν όψει της ανάπτυξης μιας ταξιαρχίας γερμανικών στρατευμάτων στην Λιθουανία, η οποία αναμένεται να είναι ετοιμοπόλεμη από το 2027.
Ενώ συμφωνούν για την πολιτική έναντι της Ρωσίας και ζητήματα ασφαλείας, οι δύο υποψήφιοι διαφέρουν σε άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, μια αμφιλεγόμενη πολιτική στην κατεξοχήν καθολική χώρα με πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας έχει ημι-εκτελεστικό ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και την προεδρία του ανώτατου οργάνου πολιτικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί επίσης τη χώρα στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, μπορεί να ασκήσει βέτο στους νόμους και έχει λόγο στο διορισμό βασικών αξιωματούχων, όπως δικαστές, γενικός εισαγγελέας, αρχηγός υπεράσπισης και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.