Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φελίπε Λαζαρίνι, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ σχετικά με τη δημιουργία υποτιθέμενων «ασφαλών ζωνών» για τους βίαια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους ως «ψευδή και παραπλανητικό», προσθέτοντας πως «κανένα μέρος στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλές».
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της UNRWA οι ισραηλινές αρχές επιμένουν να εκδίδουν οδηγίες υποχρεωτικού εκτοπισμού, που αναφέρονται ως «εντολές εκκένωσης», αναγκάζοντας τους κατοίκους της Ράφα να εκκενώσουν βιαστικά χωρίς καθορισμένους προορισμούς.
«Από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μετακινηθεί πολλές φορές, κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα, αναζητώντας απεγνωσμένα ασφάλεια που δεν βρήκαν ποτέ», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι εκτοπισμένοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να αναζητήσουν στέγη στα καταφύγια της UNRWA, πολλά από τα οποία έχουν ήδη στοχοποιηθεί και έχουν υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Βόλκερ Τουρκ: Η ισραηλινή εισβολή μπορεί να είναι «καταστροφική»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε, χθες Κυριακή 12/5, ότι οι τελευταίες εντολές εκκένωσης επηρεάζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Ράφα.
«Πού πρέπει να πάνε τώρα; Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτοί οι εξουθενωμένοι, πεινασμένοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές, δεν έχουν επιλογή», δήλωσε, τονίζοντας ότι η επίθεση μπορεί να είναι «καταστροφική» με αναμενόμενες περαιτέρω φρικαλεότητες.
«Δεν βλέπω κανένα τρόπο πώς οι τελευταίες εντολές εκκένωσης, πολύ περισσότερο μια πλήρης επίθεση, σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνή παρουσία αμάχων, μπορούν να συμβιβαστούν με τις δεσμευτικές απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τις δύο σειρές δεσμευτικών προσωρινών μέτρων που διατάχθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε.
Ο Τουρκ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι οι πιο πρόσφατες εντολές εκκένωσης είχαν ως αποτέλεσμα «μαζικό εκτοπισμό ενός ήδη βαθιά τραυματισμένου πληθυσμού».
Τόνισε ότι οι κοινότητες που έχουν οριστεί να δεχτούν τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα έχουν ήδη «μετατραπεί σε ερείπια», προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει μια πλήρη εισβολή στη Ράφα.
Εντείνονται οι βομβαρδισμοί
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι σχεδόν 360.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ εξέδωσε διαταγές εκκένωσης στις 6 Μαΐου.
Εντωμεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να «γιορτάσει» την επέτειο της ίδρυσής του που για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό ταυτίζεται με την ημέρα της Νάκμπα (Καταστροφή).
Αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει να κάνει λόγο για ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στην πόλη, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ επανέλαβε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διαλυθεί η κυριαρχία της Χαμάς και οι στρατιωτικές της ικανότητες, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, τονίζοντας ότι ο πόλεμος θα διαμορφώσει τις ζωές των Ισραηλινών «για τις επόμενες δεκαετίες».