ΑΘΗΝΑ
01:38
|
08.09.2024
Αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του, ο θύτης φέρεται να κάθισε ήρεμος να απολαύσει το γεύμα του, αντί να καλέσει ασθενοφόρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 24 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο του Καζακστάν τον πρώην υπουργό Οικονομίας, για τον βασανισμό και τη δολοφονία της συζύγου του, ύστερα από μια δίκη που πολλοί χαρακτήρισαν «δοκιμασία» του προέδρου της χώρας να κρατήσει την υποόσχεσή του, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η υπόθεση της δολοφονίας της 31χρονης συζύγου του πρώην υπουργού, του 44χρονου Κουαντίκ Μπισιμπάγεφ, έφερε στο προσκήνιο την βία κατά των γυναικών και το σοκ που προκάλεσε στην κοινωνία ανάγκασε την κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Η δίκη του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, είχε θεωρηθεί ένα μήνυμα των αρχών ότι τα μέλη της ελίτ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Μπισιμπάγιεφ είχε ισχυριστεί αρχικά στο δικαστήριο ότι η σύζυγός του, η 31χρονη Σαλτανάτ Νουκένοβα, πέθανε από τραύματα που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της στις 9 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο, το υλικό που κατέγραψαν κάμερες σε ένα εστιατόριο που ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του, αφού τον δείχνει να γρονθοκοπεί και να κλωτσάει ανελέητα τη γυναίκα σε διάστημα δύο ωρών, πριν τον θάνατό της.

Η Σαλτανάτ Νουκένοβα

Στη συνέχεια, ο Μπισιμπάγιεφ παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι την είχε κακοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει. Στην αρχική του κατάθεση ανέφερε ότι η 31χρονη χτύπησε «κατά λάθος» το κεφάλι της στον τοίχο και τη λεκάνη μιας τουαλέτας του εν λόγω εστιατορίου, κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού τους.

Στο ένα από τα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το ζευγάρι εμφανίζεται να καβγαδίζει έξω από εστιατόριο στην Αστανά.

Ο Μπισιμπάγιεφ εμφανίζεται να χτυπά τη σύζυγό του, να την τραβά από τα μαλλιά, ρίχνοντάς την στο έδαφος και κατόπιν να την κλωτσάει 4 φορές. Ενώ εκείνη πασχίζει να σηκωθεί, τη πιάνει από τον λαιμό και της ρίχνει μια δυνατή γροθιά στο σαγόνι, με τη γυναίκα να παραπατά ζαλισμένη. Τότε, την κλωτσάει ξανά και την τραβάει από τα μαλλιά εκτός της περιοχής κάλυψης της κάμερας.

Νέα βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος που προβλήθηκαν στη δίκη δείχνουν τον Μπισιμπάγεφ να γρονθοκοπεί επανειλημμένα την 31χρονη σύζυγό του και να την σέρνει τραβώντας την από τα μαλλιά, μισόγυμνη, στο δωμάτιο όπου αργότερα πέθανε. Βρέθηκαν επίσης στο κινητό τηλέφωνό του βίντεο στα οποία έβριζε και εξευτέλιζε την εμφανώς μελανιασμένη και αιμόφυρτη Νουκένοβα, ώρες προτού εκείνη χάσει τις αισθήσεις της, το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2023.

Αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του, ο Μπισιμπάγιεφ φέρεται να κάθισε ήρεμος να απολαύσει το γεύμα του, αντί να καλέσει ασθενοφόρο.

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Νουκένοβα είχε επιχειρήσει πολλές φορές να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, ο οποίος φέρεται να την κακοποιούσε συστηματικά.

Η δίκη του Μπισιμπάγιεφ έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή του έθνους του Καζακστάν, αφού πολλοί από τους πολίτες βλέπουν τον Μπισιμπάγιεφ ως σύμβολο της διεφθαρμένης ελίτ της χώρας και εκφράζουν ανησυχίες ότι, παρά τα αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του, μπορεί να τη «γλιτώσει» με μια σχετικά ελαφριά ποινή. Ο πολιτικός είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2017 με την κατηγορία της δωροδοκίας και του είχε επιβληθεί ποινή δεκαετούς κάθειρξης, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερος βάσει απόφασης για παροχή αμνηστίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα