ΑΘΗΝΑ
02:52
|
27.07.2024
Η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει αρκετή εθνική ικανότητα εμπλουτισμού και έτσι βλάπτει την δική της οικονομία, λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον.
Tο 24% του ουρανίου που χρησιμοποιείται από τους πυρηνικούς σταθμούς των ΗΠΑ προέρχεται από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια ακόμα προσπάθεια να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στη Μόσχα.

Η απαγόρευση των εισαγωγών καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς ξεκινά σε περίπου 90 ημέρες, αν και επιτρέπει στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας (DOE) να εκδώσει εξαιρέσεις σε περίπτωση ανησυχιών για την επάρκεια ουρανίου, έως το 2028.

Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες της ουκρανικής κρίσης, αλλά όσο αφορά στο ουράνιο η καθυστέρηση οφείλεται στην εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ρωσικές εισαγωγές -η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο και περίπου το 24% του ουρανίου που χρησιμοποιείται από τους πυρηνικούς σταθμούς των ΗΠΑ προέρχεται εκεί- αλλά και στους φόβους ότι οι 93 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας θα μπορούσαν να διαταραχθούν από την έλλειψη καυσίμων.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά πυρηνικών καυσίμων, η τρέχουσα εγχώρια ικανότητα εμπλουτισμού τους μπορεί να παρέχει μόλις το 30% του καυσίμου που απαιτείται από τους αντιδραστήρες τους, ανέφερε μια έκθεση της Βουλής των ΗΠΑ σχετικά με τη νέα νομοθεσία, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση των ΗΠΑ από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom και τη θυγατρική της Tenex.

Ανατόλι Αντόνοφ: Η απαγόρευση οδηγεί σε αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία οδηγεί σε νέα αναταραχή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τη θνησιγενή πολιτική της να μας επιφέρει στρατηγική οικονομική ήττα. Η τρέχουσα επίθεση -όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην παγκόσμια αγορά καυσίμου ουρανίου που χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – οδηγεί σε νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων προϊόντων ουρανίου απειλείται», είπε.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, «η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει αρκετή εθνική ικανότητα εμπλουτισμού και έτσι βλάπτει την δική της οικονομία. Επιπλέον, οι οικονομικές απώλειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι για τη Ρωσία. Ωστόσο, το κύριο μέλημά τους είναι να βλάψουν τη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Η πολιτική κυρώσεων δεν οδηγεί σε επιθυμητά αποτελέσματα. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι η ρωσική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και ανταποκρίνεται γρήγορα στις αναδυόμενες δυσκολίες, ακόμη και αποσπώντας κέρδη από την κατάσταση. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Μικρή παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα