ΑΘΗΝΑ
16:23
|
01.07.2024
Ο ΕΟΔΥ συνιστά από όλους μας τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Κουνούπι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φέτος ξεκινήσαμε νωρίς τη …μάχη απέναντι στα κουνούπια καθώς ο ήπιος, αν όχι ζεστός, χειμώνας που είχαμε ευνόησε την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να καταγράφουν τους αυξημένους πληθυσμούς των «αιμοδιψών» εντόμων και την έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά από όλους μας τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών).

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο.

Πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

‘Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
  • Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κονγκό: Έγκριση δύο εμβολίων για ευλογιά των πιθήκων, ενόσω τα κρούσματα πληθαίνουν

Θεσσαλονίκη: Δίκη για μαζικούς θανάτους από κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας

Αντίθετο με τα σχέδια για φαρμακερές αυξήσεις στα φάρμακα το ΚΚΕ

Έτοιμο το Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα