ΑΘΗΝΑ
16:33
|
26.06.2024
Σκοπός του να παραδώσει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους Ουκρανούς, που βρίσκονται σε δύσκολη στιγμή, καθώς η ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο συνεχίζεται.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έφτασε σιδηροδρομικώς στην ουκρανική πρωτεύουσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με το θέμα της παροχής περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ουάσιγκτον να τίθεται επί τάπητος, μετά την καθυστερημένη έγκριση της συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους 64 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές σκοπός του Μπλίνκεν είναι να παραδώσει ένα σημαντικό καθησυχαστικό μήνυμα στους Ουκρανούς, που βρίσκονται προφανώς σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, καθώς η ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο συνεχίζεται.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η επιβράδυνση της υποστήριξης των ΗΠΑ, λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων στο Κογκρέσο, έχει επιδεινώσει τη δύσκολη κατάσταση για την Ουκρανία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε ένα κόστος», είπε ο Μπλίνκεν το Σαββατοκύριακο μιλώντας στο CBS. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπεύσουμε με τη βοήθεια», είπε. «Αλλά είναι μια δύσκολη στιγμή».

«Η αποστολή του υπουργού εδώ είναι πραγματικά να μιλήσει για το πώς θα εκτελεστεί η συμπληρωματική βοήθειά μας με τρόπο που θα βοηθήσει στη στήριξη της ουκρανικής άμυνας και θα τους επιτρέψει να αναλάβουν όλο και περισσότερο την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πυρομαχικά για το πυροβολικό, πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ATACMS και πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας άρχισαν ήδη να φθάνουν στις ουκρανικές δυνάμει.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να παραδοθούν άμεσα όπλα και πυρομαχικά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με νέα ρωσική επίθεση, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα ανακοινωθεί «εντός των προσεχών ημερών», ώστε να επιταχυνθεί «ο ρυθμός των παραδόσεων», πρόσθεσε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να τονίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού και οικονομικού, στον ενεργειακό τομέα και στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την τέταρτη επίσκεψή του στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το 2022, ο Μπλίνκεν έχει επίσης προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ και τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, από την αρχή της προεδρίας του Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει περισσότερα από 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία σε βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων άνω των 50,6 δισ. δολαρίων από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα