ΑΘΗΝΑ
07:38
|
29.06.2024
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις νεκροί ήταν νεαροί ιθαγενής Κανάκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει στη Νέα Καληδονία, αφού η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε αλλαγές στους εκλογικούς κανονισμούς στο νησί του Ειρηνικού.

Οι ταραχές ξέσπασαν στη γαλλική υπερπόντια κτήση, ύστερα από τη ψήφιση νομοσχεδίου από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που διευρύνει το εκλογικό σώμα στη Νέα Καληδονία.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, θα επιτρέπεται στους Γάλλους που ζουν περισσότερα από δέκα χρόνια στη Νέα Καληδονία να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές, κάτι που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νησιού φοβούνται ότι θα αμβλύνει την επίδραση της ψήφου των αυτοχθόνων Κανάκ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τις τελευταίες ημέρες έχουν πυρποληθεί αυτοκίνητα, έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και έχουν πέσει πυροβολισμοί εναντίον της Αστυνομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, στην πρωτεύουσα Νουμέα έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και το διεθνές αεροδρόμιο έχει κλείσει, ενώ έχουν ζητηθεί αστυνομικές ενισχύσεις.

Οι τρεις νεκροί ήταν νεαροί ιθαγενείς Κανάκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου της Νέας Καληδονίας Λούις Μάπου, ο οποίος επικαλέστηκε αστυνομικές πηγές.

Γάλλοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός από σφαίρα σε βιομηχανική περιοχή, με τον εκπρόσωπο του γαλλικού κράτους, Λουί λε Φραννα δηλώνει ότι ο πυροβολισμός δεν προήλθε από την αστυνομία, αλλά «από κάποιον που μάλλον υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα, ενώ το αεροδρόμιο της Νουμεά παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα, με τον λε Φραν να επισημαίνει ότι ζήτησε ενισχύσεις από τον στρατό για την προστασία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα