ΑΘΗΝΑ
01:59
|
20.06.2024
Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής οφείλεται στην χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου τόσο του Καναδά όσο και της Ρωσίας, για τον μήνα Απρίλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,19%, ή περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα, στα 102,05 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του Καναδά και της μερικής εφαρμογής από τη Ρωσία των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την έκθεση για την αγορά πετρελαίου για τον Απρίλιο, η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αυξήθηκε κατά περίπου 120.000 βαρέλια τη μέρα στα 26,97 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε συνδυασμό με τα συμπυκνώματα και το πετρέλαιο από μη συμβατικές πηγές, η συνολική παραγωγή πετρελαίου του ομίλου ανήλθε σε περίπου 32,50 εκατομμύρια βαρέλια κατά την ίδια περίοδο.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 310.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε περίπου 69,56 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω συντήρησης των καναδικών πετρελαϊκών.

Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή κατά 160.000 βαρέλια στα 10,74 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, επηρεασμένη εν μέρει από τη δέσμευσή της για τον ΟΠΕΚ+.

Οι προμήθειες των ΗΠΑ και της Γουιάνας ανέκαμψαν κατά 90.000 και 80.000 βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, «καθώς η πρώτη ανέκτησε τη χαμένη παραγωγή από τη σοβαρή χειμερινή καταιγίδα του Ιανουαρίου και η δεύτερη είδε την παραγωγή να επιστρέφει μετά από μια σύντομη ανάπαυλα τον Μάρτιο», αναφέρει η έκθεση.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 580.000 βαρέλια φέτος σε ρεκόρ 102,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα «καθώς η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ αυξάνεται κατά 1,4 εκατομμύρια bpd, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ μειώνεται κατά 840.000 bpd, εφόσον διατηρηθούν οι εθελοντικές περικοπές», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα φέτος στα 103,20 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, 140.000 βαρέλια ανά ημέρα λιγότερο από ό,τι προέβλεπε η έκθεση του περασμένου μήνα.

Η μείωση της πρόβλεψης για τη ζήτηση αποδίδεται στην αδύναμη ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ, «η οποία ήταν κατά 400.000 βαρέλια χαμηλότερη από την πρόβλεψη», και ιδίως από την Ευρώπη, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτή η υποαπόδοση επικεντρώθηκε στην Ευρώπη και μετατόπισε τη ζήτηση του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο σε συρρίκνωση κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση’, δήλωσε ο ΔΟΕ. Εκτιμάται ότι η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ θα μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, φθάνοντας τα 45,60 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Σε πολιτικό επίπεδο είχε αντιταχθεί στις περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό αμφισβητώντας την πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.
ΣΥΝΑΦΗ

Προτεραιότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής δίνει ο Χατζηδάκης

Αναλώσιμοι 2.0: Δουλεύουμε, πεινάμε, πεθαίνουμε

Η Ε.Ε. αγνοεί το στεγαστικό πρόβλημα-Όχι όμως η Ακροδεξιά

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα