Ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Βίλντερς συμφώνησε στη βάση της πρώτης δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού την Τετάρτη, έξι μήνες μετά την εξασφάλιση του ενός τετάρτου των κοινοβουλευτικών εδρών από το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) σε μια συγκλονιστική εκλογική νίκη.
Παρά την επιτυχία του κόμματός του, ο Βίλντερς δεν θα αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού σε αυτό το πειραματικό σχήμα «επιχειρηματικής κυβέρνησης».
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα συναφθεί με διαπραγμάτευση, το PVV θα ηγηθεί ενός δύσκολου συνασπισμού με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το κόμμα Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB).
«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε μια συμφωνία των διαπραγματευτών. Αλλά φυσικά, αυτό είναι οριστικό μόνο όταν συμφωνήσουν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα», δήλωσε ο Βίλντερς στον ολλανδικό Τύπο αργά το απόγευμα.
Η συζήτηση για τον επόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό παραμένει σε εξέλιξη, με τον Βίλντερς να αρνείται να αποκαλύψει πιθανούς υποψηφίους.
Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, πρώην υπουργός Εργασίας, επιχειρηματίας και ευρωσκεπτικιστής αρθρογράφος, αναδείχθηκε ως επικρατέστερος υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό ρόλο, έχοντας ηγηθεί των αρχικών διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη μελλοντική ηγεσία παραμένουν αβέβαιες.
Ενώ το μανιφέστο του Βίλντερς υποστήριζε μέτρα όπως η απαγόρευση των ισλαμικών σχολείων, των τζαμιών και του Κορανίου, και πρότεινε ακόμη και δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πήρε αποστάσεις από αυτές τις θέσεις.
Συμβολικά, τρία σχέδια νόμου αποσύρθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, ο Βίλντερς, ο οποίος έχει ποινικό μητρώο για προσβολή Ολλανδομαροκινών ατόμων, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή διακομματική υποστήριξη για να γίνει πρωθυπουργός.
Εξαίρεση από τους κανονισμούς της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό
Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, καθώς υποστηρίζει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο κυβερνητικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υιοθετήσει «το αυστηρότερο καθεστώς ασύλου», με σκληρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία, αλλά και αυξημένους ελέγχους στα σύνορα.
«Θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό πρόταση για την εξαίρεσή μας από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης», ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο κείμενο της συμφωνίας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο μεταναστών εργατών στην χώρα, αλλά και να αυστηροποιήσει τους όρους για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.