ΑΘΗΝΑ
07:25
|
16.11.2024
Η κλιμάκωση της πίεσης των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχει φέρει τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά από ποτέ, υπέρ της πολυεπίπεδης συνεργασία τους.
Οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Πεκίνο συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σημαντική και πολύπλευρη ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας τους, τονίζοντας πω αυτή «δεν έχει όρια».

Κατά τη συνάντησή τους ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για τις προτάσεις που έχει διατυπώσει σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τις οποίες έσπευσαν να απορρίψουν οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και δυτικών χωρών.

Ο Κινέζος Πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο τόνισε πως είχαν «ειλικρινείς, φιλικές και σημαντικές συνομιλίες» για την εκτίμηση των επιτευγμάτων τους στην προώθηση των διμερών σχέσεων που φέτος κλείνουν 75 χρόνια ιστορίας. Τόνισε πως πέρα από τα διμερή θέματα που συζήτησαν με επίκεντρο τρόπους πολυεπίπεδης στενότερης συνεργασίας, αναφέρθηκαν στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Ανέφερε πως υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για την ενίσχυση της γενικής και της στραττηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους «για μία νέα εποχή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Σι πρόσθεσε πως Ρωσία και Κίνα αποτελούν πρότυπο ρόλου οικοδόμησης κρατικών σχέσεων στη βάση πέντε βασικών αρχών:

  • 1.Αμοιβαίος σεβασμός και σταθερή δέσμευση στην αλληλο-υποστήριξη σε θέματα του «πυρήνα των συμφερόντων» αμφοτέρων πλευρών.
  • 2. Προώθηση αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας για μία νέα αρχιτεκτονική με κοινά οφέλη.
  • 3.Διατήρηση των μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων από τη μία γενιά στην άλλη καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται αρχαία ιστορία και σημαντικούς πολιτισμούς. Σε αυτή τη βάση συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για να κάνουν τα έτη 2024 και 2025 έτη Κινέζικού και Ρωσικού Πολιτισμού.
  • 4. Δράση υπό το πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας στο κάδρο διαφόρων οραμάτων διεθνούς διακυβέρνησης με επίκεντρο το σύστημα διεθνών σχέσεων του ΟΗΕ και «μίας διεθνούς τάξης στη βάση του διεθνούς δικαίου».
  • 5. Προώθηση πολιτικής διευθέτησης σε «ζέοντα σημεία» υπέρ της «αλήθειας και της δικαιοσύνης» καθώς ο κόσμος σήμερα παραμένει δέσμιος της μάστιγας της ψυχροπολεμικής «νοοτροπίας».

Υπό το βάρος των παραπάνω αρχών ο Πρόεδρος Σι τόνισε πως συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία που «πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα» και τον πόλεμο στη Γάζα επισημαίνοντας την ανάγκη λύσης στη βάση δύο κρατών με διατήρηση όσων ορίζουν αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Η Κίνα ελπίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο σύντομα και είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά όταν αυτό θα συμβεί» ανέφερε ο Σι.

Τι απάντησε ο Πρόεδρος Πούτιν

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, που ολοκληρώνει αύριο, Παρασκευή, τη διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή θύμισε πως η πρώην ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Κίνα στις 2 Οκτωβρίου 1949.

Αναφέρθηκε εκτενώς ο Πούτιν στην «Κοινή Δήλωση» τονίζοντας πως θέτει «νέους στόχους και μακροπρόθεσμες κατευθύνσεις για την προώθηση όλου του εύρους των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας».

Δεν παρέλειψε την ενεργειακή συνεργασία και δη αυτή στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια αλλά και σημαντικά έργα υποδομών, συνεργασία στην εξερεύνηση του διαστήματος, στον τομέα επιστημών και τεχνολογίας.

Τόνισε τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο της Ομάδας Χωρών BRICS και στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης προσθέτοντας πως αύριο η ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Χαρμπίν (βορειοανατολικής Κίνας) για την εναρκτήρια τελετή της 8η Έκθεσης EXPO Ρωσίας-Κίνας και του Τέταρτου Ρωσο-κινεζικού Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα