Σε έντονη και σφοδρή κριτική εναντίον της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή τα σχόλια της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας όσον αφορά την ονομασία της γείτονας χώρας. Έκανε λόγο για «εξωτερική πολιτική χωρίς αρχή, μέση και τέλος» και «θολή γραμμή στα εθνικά θέματα»
Συγκεκριμένα είπε:
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε πει τυχαία ότι «το όνομα μας είναι η ψυχή μας». Αν το ζήτημα της ονομασίας και των διαφωνιών με της γείτονα χώρα ήταν τόσο απλό, θα είχε κλείσει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το ΠΑΣΟΚ εύλογα είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματά της μαζί με τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία εγκαλεί την νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για το μη σεβασμό και τη μη υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, εδώ και πέντε χρόνια φοβάται να φέρει προς ψήφιση τα πρωτόκολλα που σχετίζονται με τη συμφωνία.
Είναι η ίδια κυβέρνηση που τη στιγμή που η κ.Μπακογιάννη εισηγείται και ψηφίζει το Κόσοβο να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης λέει ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της κ. Μπακογιάννη.
Είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία επιτρέπει στον κ. Ράμα να κάνει μία αποθεωτικού τύπου ομιλία στη καρδιά της Αθήνας όταν ο ίδιος είναι σαφές ότι οραματίζεται και καλλιεργεί την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, σε συνδυασμό με όσα γίνονται και στο Κόσσοβο.
Άρα, έχουμε μία εξωτερική πολιτική που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και δυστυχώς δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί μια «θολή» γραμμή. Μια γραμμή η οποία δεν ξεκαθαρίζει ότι εμείς με την Τουρκία έχουμε μία και μοναδική διαφορά η οποία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τη στιγμή που ο κ.Ερντογάν κάνει λόγο για περισσότερες διαφορές θέτοντας, παράλληλα, και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική αλλά δυστυχώς ο κ.Μητσοτάκης υιοθετεί μια «IX εξωτερική πολιτική». Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός 2 χρόνια πριν, μέσα από τον «εμβληματικό» του λόγο στο Κογκρέσο, καλλιέργησε την εντύπωση ότι δεν θα προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16 και είδαμε τελικά το αποτέλεσμα.
Προφανώς είναι σωστή η διπλωματική οδός, όμως πρέπει να αναλογιστούμε τελικά μήπως αυτές οι εκατέρωθεν επισκέψεις ή η συμφωνία των Αθηνών μόνο διευκολύνουν και «ξεπλένουν» διπλωματικά την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την αναθεωρητική στρατηγική της, χωρίς να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.