Δεκτό έγινε το αίτημα μιας 29χρονης γυναίκας στην Ολλανδία για υποβοηθούμενο θάνατο, λόγω «αφόρητης ψυχικής οδύνης», που προκαλείται από ψυχικές παθήσεις και αναμένεται να θέσει τέλος στη ζωή της εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ύστερα από 3,5 χρόνια, το αίτημα της Ζοράγια Τερ Μπικ έλαβε την τελική έγκριση την περασμένη εβδομάδα για την διαδικασία υποβοηθούμενου θανάτου, βάσει νόμου που ψηφίστηκε στην Ολλανδία το 2002, πυροδοτώντας μια συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το θέμα.
Η περίπτωσή της έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο υποβοηθούμενος θάνατος για άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες στην Ολλανδία παραμένει ασυνήθιστο φαινόμενο, αν και οι αριθμοί τα τελευταία χρόνια αυξάνονται.
Το 2010, υπήρξαν δύο περιπτώσεις που αφορούσαν ψυχιατρική οδύνη, όμως το 2023, υπήρχαν 138– ποσοστό 1,5% από τους 9.068 θανάτους με ευθανασία.
Τον Απρίλιο είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο αναφορικά με την περίπτωση της 29χρονης, το οποίο μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόσμου.
Η 29χρονη ισχυρίστηκε πως είναι κατανοητό περιπτώσεις όπως η δική της -και το ευρύτερο ζήτημα του κατά πόσον η υποβοηθούμενη θανάτωση θα πρέπει να είναι νόμιμη- να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό», δήλωσε η ίδια στον Guardian.
«Καταλαβαίνω τους φόβους που έχουν ορισμένα άτομα με αναπηρία, σχετικά με την ευθανασία και τις ανησυχίες για το αν οι άνθρωποι πιέζονται να πεθάνουν. Αλλά στην Ολλανδία έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές».
Αφού συνάντησε την ιατρική της ομάδα, η Τερ Μπικ αναμένει ότι ο θάνατός της θα είναι τις επόμενες εβδομάδες. «Νιώθω ανακούφιση. Ήταν τόσο μακρύς ο αγώνας».
Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να βιώνει «αφόρητο πόνο χωρίς προοπτική βελτίωσης», έχοντας πλήρη επίγνωση της διαδικασίας και την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι δυσκολίες της Τερ Μπικ ξεκίνησαν από την πρώιμη παιδική ηλικία. Η ίδια πάσχει από χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα και απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας. Έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό. Όταν συνάντησε τον σύντροφό της, σκέφτηκε ότι το ασφαλές περιβάλλον που πρόσφερε θα τη γιάτρευε. «Αλλά συνέχισα να αυτοτραυματίζομαι και να νιώθω αυτοκτονική».
Ξεκίνησε εντατικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών ομιλίας, φαρμακευτικής αγωγής και περισσότερες από 30 συνεδρίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT).
«Στη θεραπεία, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, αλλά δεν έλυσε τα κύρια προβλήματα. Στην αρχή της θεραπείας, ξεκίνησα αισιόδοξη. Νόμιζα ότι θα γινόμουν καλύτερα. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται η θεραπεία, άρχισα να χάνω τις ελπίδες μου».
«Στα 3,5 χρόνια που χρειάστηκε, ποτέ δεν δίστασα για την απόφασή μου. Έχω νιώσει ενοχές – έχω σύντροφο, οικογένεια, φίλους και δεν είμαι τυφλή στον πόνο τους. Και ένιωσα φόβο. Αλλά είμαι απόλυτα αποφασισμένη να συνεχίσω», δήλωσε.
Αφού επικοινώνησε με την ιατρική της ομάδα, η Τερ Μπικ αναμένει ότι ο θάνατός της θα είναι τις επόμενες εβδομάδες. «Νιώθω ανακούφιση. Ήταν τόσο μακρύς ο αγώνας», δήλωσε η 29χρονη.
Διαβάστε επίσης: