ΑΘΗΝΑ
09:39
|
22.11.2024
Το παλαιστινιακό κυριαρχεί στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Μάναμα του Μπαχρέιν αλλά και στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των 22 ηγετών.
Σημαίες του Μπαχρέιν και του Αραβικού Συνδέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος στη Γάζα και η ανάγκη δρομολόγησης διεθνούς διπλωματικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε «δίκαιη λύση» στο παλαιστινιακό με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους κυριαρχεί, από νωρίς σήμερα το μεσημέρι, στις εργασίες της 33ης Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, που προεδρεύει των εργασιών της συνόδου, στην ομιλία του ζήτησε την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την υποστήριξη «πλήρους αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης και την ένταξή του στον ΟΗΕ». Τόνισε πως το Ισραήλ «αποφεύγει τις ευθύνες του και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο κατά της Χαμάς» και πως αντίθετα κλιμακώνει την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα της νότιας Γάζας παρά τις εκκλήσεις να μην το πράξει.Επέκρινε επίσης το Ισραήλ γιατί χρησιμοποιεί το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας στα σύνορα με την Αίγυπτο για να οξύνει περαιτέρω την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανέφερε πως η χώρα του υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει «κοινή δουλειά για να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση κατά των Παλαιστινίων αδελφών μας» αλλά και για να επιτευχθεί μία «δίκαιη, συνολική λύση στο παλαιστινιακό».

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν ξέχασε την Υεμένη ισχυριζόμενος πως συνεχίζει να της παρέχει «ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια» ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών για να τερματιστεί η σύγκρουση με πολιτική λύση. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις-αντίποινα των Χούθι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέφερε πως είναι απαραίτητο να προστατευτεί «και να σταματήσουν οι ενέργειες» που εμποδίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Τι είπε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς παίρνοντας το λόγο ανέφερε την αποφασιστικότητα της Παλαιστινιακής Αρχής για «πλήρη εφαρμογή» των αποφάσεων του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου για τις σχέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Ανέφερε το υψηλό τίμημα που πληρώνει ο παλαιστινιακός λαός με τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και την κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης αναφέροντας πως «περίπου 120.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, έχουν μαρτυρήσει ή τραυματιστεί επί τουλάχιστον επτά μήνες, υπό την προστασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ, που προκαλούν τη διεθνή νομιμότητα και παραβιάζουν την ηθική και τις διεθνείς νόρμες.

Ανέφερε πως το Ισραήλ «συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού, στη γη, στα θρησκευτικά μνημεία και ιερούς τόπους της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μέσω του στρατού και τρομοκρατών εποίκων».

Αναρωτήθηκε δε «πόσο καιρό θα συνεχιστεί η ισραηλινή τρομοκρατία», πότε θα τελειώσει και εάν ο λαός και το κράτος θα απελευθερωθούν από το ζυγό της κατοχής.

Εκανε δε δραματική έκκληση για οικονομική στήριξη του Παλαιστινιακού Κράτους και κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους που παρακρατά παράνομα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι παίρνοντας το λόγο τόνισε πως η χώρα του απορρίπτει τον εκτοπισμό και τον βίαιο ξεριζωμό των Παλαιστινίων προειδοποιώντας πως δημιουργούνται συνθήκες που θα κάνουν τη ζωή αβίωτη. Πρόσθεσε πως ο πόλεμος εκεί δοκιμάζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο διεθνές σύστημα δικαιοσύνης τονίζοντας πως «οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν την ίδια σημασία με τη ζωή οποιουδήποτε άλλου λαού».

Παρών στη σύνοδο είναι μεταξύ άλλων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις εργασίες της συνόδου συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που προειδοποίησε πως με την ταχύτητα και την κλίμακα που εξελίσσεται ο πόλεμος στη Γάζα είναι «η πιο φονική σύγκρουση» αφότου ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε δε το αίτημά του για άμεση εκεχειρία και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Επισήμανε δε πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και κατέληξε αναφέροντας πως είναι ώρα «για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα», υπερασπιζόμενος το ρόλο του οργανισμού του ΟΗΕ για την στήριξη των Παλαιστινίων προσφύγων, UNRWA.

Σχέδιο για κυανόκρανους στα παλαιστινιακά εδάφη

Σύμφωνα με το αραβικό τμήμα του BBC, στο σχέδιο απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου σχεδιάζεται να υπάρχει αναφορά σε πρόταση για συγκρότηση «δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί λύση δύο κρατών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να γίνει αναφορά σε ανάγκη για οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε παλαιστινιακό κράτος.

Την Τετάρτη ρεπορτάζ της εφημερίδας Τhe Times του Λονδίνου ανέφερε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αραβικές χώρες να συμμετάσχουν σε μία «πολυεθνική δύναμη» ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα