ΑΘΗΝΑ
01:24
|
14.06.2024
Χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να αξιοποιήσουν αύριο, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων για μία ξεχωριστή εμπειρία πολιτισμού.
Μουσείο Ακρόπολης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την «ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Με αυτή την αφορμή αύριο, Σάββατο, 18 Μαΐου, θα είναι ανοικτά εκατοντάδες μουσεία στη χώρα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους τους δωρεάν και να απολαύσουν ποικίλες εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και θα έχει ανοικτές τις πόρτες του για όλους από τις 9.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ της 18ης Μαΐου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο… ζητά τη λύση του».

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων.

Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας «ζωντανεύουν» ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας.

Οι εκδηλώσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πλούσιες εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και τις προτεινόμενες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

O τίτλος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα και τους στόχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

To αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου:

10:00-17:00

-Προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η ταινία ανασυνθέτει μέσα από μια σειρά εικαστικών θραυσμάτων, μια πληθώρα γλωσσών, λαών και των ταυτοτήτων τους, το μοναδικό πορτρέτο της ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan. Xώρος: Educational lab.

10:00-17:00

Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας δημιουργεί για τους μικρούς μας θεατές έναν φανταστικό κόσμο ανακάλυψης και διασκέδασης με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μαγικές περιπέτειες, μουσική και τραγούδι. Xώρος: Αίθουσες πτέρυγας Νεοφύτου Δούκα.

10:00-16:00

-«Το Mουσείο σας ρωτάει…» δράση με τη συμμετοχή του κοινού Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική δράση σε μορφή διαλόγου όπου μικροί και μεγάλοι θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήσεις διατυπωμένες από το προσωπικό του Μουσείου, για το Μουσείο! Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου & Foyer Νεοφύτου Δούκα.

12:00-12:30

Αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Στην Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, ο Γιάννης Παπαδάτος, αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα «συνομιλήσει» με τα εκθέματα παρουσιάζοντάς τα με εύληπτο τρόπο στο σήμερα. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα. Xώρος: 1ος Όροφος Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης.

12:30 & 13:30

Χορωδία ιμCHOR

Η Χορωδία ιμCHOR, σε δυο εμφανίσεις, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες, με τα τραγούδια της, στη θάλασσα του Αιγαίου και τις παραδόσεις των νησιών που παραμένουν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας. Στους χώρους του Μουσείου.

13:30-14:30 & 14:30-15:30

Ξενάγηση στην έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με τυφλότητα & ευαισθητοποίηση κοινού

Κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η απτική προθήκη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι διαθέσιμη μέσα στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους. Η ξενάγηση απευθύνεται επίσης και σε όσους επισκέπτες και επισκέπτριες του μουσείου επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εξερεύνησης της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του συνόλου των αισθήσεών τους και να διερευνήσουν τον χώρο της αναπηρίας και τα εμπόδια που βιώνει ένα άτομο με αναπηρίες τόσο στην καθημερινότητά του όσο και κατά την συμμετοχή του σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Xώρος: 1ος Όροφος, Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης.

14:00-14:30

Αφήγηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου, η Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα φωτίσει με τη δική της ματιά τα αγγεία της κλασικής εποχής του Μουσείου. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up. Xώρος: 2ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης.

16:00-16:30

Αφήγηση για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό

Στην Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη του Μουσείου, ο Γιώργος Μπουρογιάννης, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιηγηθεί με τη δική του ματιά στον νησιωτικό πολιτισμό που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Hands Up. Xώρος: 3ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης.

16:00-16:30

«Ισότητα»

Χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748. Πρόκειται για μια χορογραφική performance από ένα σύνολο παιδιών του οργανισμού «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού». Η performance γίνεται με τη χρήση της ουδέτερης μάσκας σε διάφορα σημεία του σώματος, λέξεις και μουσική. Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Τσορπατζίδη στην γκαλερί Ακρόπρωρο Σπετσών

Αρχαιολογικό εύρημα στο Καστέλι: Προτεραιότητα η προστασία του λέει το ΥΠΠΟ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Εργατική Τάξη στην Ελλάδα» του Γιώργου Αλεξάτου

Αθήνα: Ο καύσωνας έκλεισε τους αρχαιολογικούς χώρους για 2η ημέρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα