ΑΘΗΝΑ
11:04
|
01.07.2024
Ο ναός των Αγίων Βλαδίμηρου και Όλγας της Μονής της Δεκάτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δε γλίτωσε από τη μανία της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Ο ναός των Αγίων Βλαδίμηρου και Όλγας στο Κίεβο πριν γκρεμιστεί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατεδαφίστηκε σήμερα ο ναός των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας της Μονής της «Δεκάτης» της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ανεγέρθηκε κοντά στο σημείο όπου προϋπήρχε ο παλιός ναός που είχε κτιστεί τον 10ο αιώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, τα οποία επικαλείται σε σχετικό ρεπορτάζ το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, η επιχείρηση κατεδάφισης του ιερού ναού ξεκίνησε μετά τις 10.00 το βράδυ την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 όταν κατέφθασαν στο χώρο λεωφορεία με αστυνομικούς και στρατιωτικούς που προσπάθησαν στη συνέχεια να συλλάβουν τους μοναχούς της μονής και ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Το ενημερωτικό κανάλι «Ντοζόρ να Πέρσομου Κοζάτσκομου» στο Telegram μετέδωσε ότι ένστολοι και αστυνομικοί περικύκλωσαν όλο το χώρο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας αποκλείοντας όλες τις προσβάσεις και τα κλιμακοστάσια.

Στη συνέχεια απαγόρευσαν στην αδελφότητα της μονής να εισέλθει στον ιερό ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας, ενώ σε ένα ιερέα, ο οποίος θέλησε να απομακρύνει από το υπό κατεδάφιση κτήριο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Βλαδιμήρου της «Δεκάτης», εκπρόσωποι της αστυνομίας άρχισαν να του ασκούν σωματική βία στρίβοντάς του τα χέρια, ώστε αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο της μονής.

Σύντομα, στον χώρο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας κατέφθασαν άδεια φορτηγά.

Στις 23:28 ο δικηγόρος και κληρικός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας πρωθιερέας Νικήτας Τσέκμαν έγραψε στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ότι άρχισαν να καταστρέφουν τον ναό με ειδικά μηχανήματα κατεδάφισης.

Οι αυτόπτες μάρτυρες αντήλλασσαν πληροφορίες ότι στην περιοχή υπήρξαν διακοπές στην ομαλή λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας.

Σύντομα μετά τα μεσάνυχτα φορτηγά άρχισαν να απομακρύνουν θραύσματα της κατεδαφισμένης εκκλησίας.

Το γεγονός της καταστροφής του ναού επιβεβαίωσε το ενημερωτικό κανάλι της ιεράς μονής της «Δεκάτης» στο κοινωνικό δίκτυο Telegram. Μέχρι σήμερα το πρωί απέμεινε άδειος χώρος. Έμεινε ακέραια μόνον μια μπρούντζινη αναπαράσταση, που ήταν εντοιχισμένη…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Στις 5 Ιουλίου το ραντεβού των βιβλιόφιλων με την έκθεση βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

Με Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας λιανεμπόριο και βιομηχανία, από σήμερα Δευτέρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα