ΑΘΗΝΑ
08:15
|
25.06.2024
Η πενταετής θητεία του Ουκρανού προέδρου λήγει το βράδυ της 20ης Μαΐου, εν μέσω στρατιωτικού νόμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας θα πρέπει να αποφασίσει για τη νομιμότητα του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις 20 Μαΐου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όσον αφορά τη νομιμότητα [του Ζελένσκι], αυτό το ζήτημα θα πρέπει πρωτίστως να αποφασιστεί από τα πολιτικά και δικαστικά συστήματα της ίδιας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, καθώς επεσήμανε ότι υπάρχουν «άλλες επιλογές» στο Σύνταγμα της Ουκρανίας.

«Είναι θέμα αξιολόγησης. Και αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει πρωτίστως από το Συνταγματικό Δικαστήριο και το ίδιο το πολιτικό σύστημα στην Ουκρανία», επανέλαβε ο Πούτιν.

Η πενταετής θητεία του Ζελένσκι λήγει το βράδυ της 20ης Μαΐου. Η Ουκρανία αναμενόταν να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, αλλά οι εκλογική διαδικασία ακυρώθηκε, εν μέσω στρατιωτικού νόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας όμως πως το Κρεμλίνο θα πρέπει να γνωρίζει ποια άτομα είναι «άξια εμπιστοσύνης» για επόμενες διαπραγματεύσεις.

«Η Μόσχα ποτέ δεν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως ήταν πολιτικοί του Κιέβου που «αποχώρησαν από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», μόλις αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Εξαπατηθήκαμε για άλλη μια φορά», είπε ο Πούτιν. «Τώρα πρέπει να καταλάβουμε με ποιον πρέπει να συνεργαζόμαστε και πώς. Ποιους και σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευτούμε. Και, φυσικά, τώρα αναλύουμε όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο».

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι όταν τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν κοντά στο Κίεβο, οι δυτικοί εταίροι επέμειναν στην απόσυρσή τους: «Κανένα έγγραφο δεν μπορεί να υπογραφεί εάν η αντίθετη πλευρά σου βάλει ένα όπλο στον κρόταφο», υποστήριξαν.

«Την επόμενη μέρα πέταξαν τις προτάσεις συμφωνίας μας στα σκουπίδια και είπαν, ‘λοιπόν, τώρα θα παλέψουμε μέχρι το τέλος‘», δήλωσε ο Πούτιν. «Και οι δυτικοί χειριστές τους πήραν τη θέση που είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο: Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης, να υποστεί μια στρατηγική ήττα. Δεν ήμασταν εμείς που συμπεριφερθήκαμε με αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Επιστρατεύουν κατάδικους στον ουκρανικό στρατό

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε την Παρασκευή τον νόμο που επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον στρατό, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 8 Μαΐου.

Επίσης, υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη εθελοντών στρατιωτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Thessaly & Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εκδήλωση: «Παλαιστίνη-γεωγραφίες του εποικισμού»

Ο αγώνας των εργαζομένων της Fieratex ως «όαση» μέσα στην απέραντη «έρημο» ανεργίας και επισφάλειας

Γαλλία-δημοσκόπηση: Η άκρα δεξιά διατηρεί ευρύ προβάδισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα