ΑΘΗΝΑ
07:26
|
26.06.2024
Στόχος είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή για την προστασία του Μπέλγκοροντ, τόνισε ο Πούτιν.
Σε σχεδόν 70 χιλιόμετρα έχει απλωθεί το μέτωπο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν επιδιώκει επί του παρόντος να καταλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια, παίρνοντας τον έλεγχο κοινοτήτων κοντά στα σύνορα.

«Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα», ανέφερε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» με στόχο την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η γραμμή του μετώπου έχει σταθεροποιηθεί, έχοντας όμως παραδεχτεί ότι η Ρωσία έχει καταλάβει ορισμένα συνοριακά χωριά.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αλλεπάλληλες ουκρανικές επιθέσεις στη πόλη Μπέλγκοροντ, στη ρωσική πλευρά των συνόρων και σφοδρές μάχες έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη-κλειδί του Βολτσάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα, βορειοανατολικά της πόλης του Χαρκόβου.

Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο στην πρώτη από τις τρεις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας στην περιοχή.

Παρόμοια σχόλια έκανε και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος είπε ότι «ο εχθρός έχει επεκτείνει την ενεργή ζώνη μάχης σε σχεδόν 70 χιλιόμετρα» στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Χάρκοβο δέχθηκε επίθεση από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων.

Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα την Παρασκευή, ο Πούτιν είπε ότι η επιχείρηση στο Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ασφάλεια της συνοριακής πόλης Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία δέχεται συχνά επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου είπε ότι η Ουκρανία «έριχνε πυρά ακριβώς στο κέντρο της πόλης, στις κατοικημένες περιοχές» του Μπέλγκοροντ. «Και είχα πει δημόσια ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα