ΑΘΗΝΑ
18:48
|
28.09.2024
Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Νέα Καληδονία αφού το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε να επιτρέψει στους Γάλλους κατοίκους να ψηφίσουν στις επαρχιακές εκλογές.
Ένας δρόμος έχει αποκλειστεί από συντρίμμια και καμένα αντικείμενα μετά από ολονύχτια αναταραχή στην περιοχή Magenta της Noumea, στην επικράτεια των Νήσων του Ειρηνικού στη Νέα Καληδονία στη Γαλλία, το Σάββατο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Νέα Καληδονία αυτή την εβδομάδα αφού το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε να επιτρέψει στους Γάλλους κατοίκους που ζουν στην επικράτεια των Νήσων του Ειρηνικού για 10 ή περισσότερα χρόνια να ψηφίσουν στις επαρχιακές εκλογές, αναφέρει το Al Jazeera.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη δημοκρατία στο αρχιπέλαγος. Αλλά οι ντόπιοι – ιδιαίτερα εκείνοι από την κοινότητα των ιθαγενών Κανάκ, που αποτελούν το 40 τοις εκατό του πληθυσμού των νησιών – φοβούνται ότι αυτό θα υπονομεύσει τις προσπάθειές τους να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία.

Η Γαλλία ανέπτυξε στρατεύματα στα λιμάνια και το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Καληδονίας, απαγόρευσε το TikTok καθώς η κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 16 Μαΐου.

Η οργή μεταξύ των ιθαγενών Κανάκ σιγοβράζει εδώ και εβδομάδες για τα σχέδια τροποποίησης του γαλλικού συντάγματος, μειώνοντας τη συμφωνία του 1998 που περιόριζε τα δικαιώματα ψήφου.

Εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι Γάλλοι πεζοναύτες και αστυνομικοί περιπολούσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα Νουμέα, όπου οι δρόμοι γέμισαν με συντρίμμια μετά από αρκετές νύχτες λεηλασιών, εμπρησμών και ένοπλων συγκρούσεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Γάλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν μια ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας γνωστή ως CCAT ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις. Δέκα ακτιβιστές που κατηγορούνται για την οργάνωση της βίας έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Νέα Καληδονία ήταν γαλλικό έδαφος από τον αποικισμό στα τέλη του 1800. Αιώνες μετά, η πολιτική εξακολουθεί να κυριαρχείται από τη συζήτηση σχετικά με το εάν τα νησιά πρέπει να είναι μέρος της Γαλλίας, αυτόνομα ή ανεξάρτητα – με τις απόψεις διχασμένες κατά προσέγγιση σε εθνοτικές γραμμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα