ΑΘΗΝΑ
05:21
|
24.06.2024
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είπε ότι το βέτο της ήταν νομικά αρμόδιο και ότι θα παραδοθεί στο κοινοβούλιο το Σάββατο.
Συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Γεωργίας Salome Zourabichvili, περπατούν κατά τη διάρκεια μιας πορείας για την υποστήριξη της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, 9 Δεκεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε ότι άσκησε βέτο σε σχέδιο νόμου για ξένους πράκτορες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ζουραμπιτσβίλι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις στους δρόμους, αλλά η απόφασή της μπορεί να παρακαμφθεί από άλλη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας και τους συμμάχους του.

«Σήμερα έβαλα βέτο σε έναν ρωσικό νόμο. Αυτός ο νόμος είναι ρωσικός στην ουσία και το πνεύμα του», ανέφερε το TASS σε μια ενημέρωση. «Αντιβαίνει το σύνταγμά μας και όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επομένως αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή μας πορεία».

Το TASS ανέφερε ότι η πρόεδρος είπε ότι το βέτο της ήταν νομικά αρμόδιο και ότι θα παραδοθεί στο κοινοβούλιο το Σάββατο. «Αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί», ανέφερε η ίδια.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αναμένεται ευρέως να ανατρέψει το βέτο.

Μαζικές διαδηλώσεις σάρωσαν την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα τον περασμένο μήνα από την ψήφιση της πρώτης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος θα απαιτούσε από τους οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως πράκτορες ξένης επιρροής, επιβάλλοντας επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης και τιμωρητικά πρόστιμα για παραβιάσεις.

Οι πολέμιοι βλέπουν το νομοσχέδιο ως δοκιμασία για το εάν η χώρα παραμένει σε μια πορεία ολοκλήρωσης με την Ευρώπη ή στρέφεται προς τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο οι διαδηλωτές φοβούνται ότι θα βλάψει την προσπάθεια της χώρας του Νοτίου Καυκάσου για ένταξη στην Ε.Ε..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν δημοσιεύματα περί συνάντησης συνεργατών Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

ΚΚΕ: Έστω και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες του λαού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα