ΑΘΗΝΑ
08:55
|
03.07.2024
Έκανε την παρατήρηση ως απάντηση μετά την πρόταση της ιδέας από τον Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Στρατιωτικής Οικονομίας και Στρατηγικής.
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά, αναφέρει το TASS.

Έκανε την παρατήρηση ως απάντηση μετά την πρόταση του Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Στρατιωτικής Οικονομίας και Στρατηγικής.

«Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω. Αυτό το βιώνουμε στην πρακτική δουλειά σχεδόν σε καθημερινή βάση», είπε ο υπουργός στην 32η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα με τη Δύση, αλλά μόνο επί ίσοις όροις, δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ.

“Όπως είπε ο [Ρώσος] πρόεδρος, παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τη Δύση, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι μια συζήτηση από θέση δύναμης και εξαίρεσης, αλλά να διεξάγεται επί ίσοις όροις, με βάση το σεβασμό των συμφερόντων του άλλου», σημείωσε στην 32η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικοί αξιωματούχοι συχνά αποσύρουν ορισμένες πτυχές στις οποίες η Ρωσία δεν συμφωνεί μαζί τους και κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν έχει εποικοδομητική προσέγγιση.

«Στην παρούσα κατάσταση, είναι σωστό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας που δεν είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τις σχέσεις τους μαζί μας – οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και βασίζονται στην ιστορική μνήμη – για χάρη της γεωπολιτικής απόδρασης της Δύσης στην Ουκρανία», κατέληξε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Η Δύση χρησιμοποιεί τον μύθο για τη ρωσική απειλή για να οικοδομήσει μια νέα στρατιωτική συμμαχία στην Ευρώπη και να επιταχύνει μια κούρσα εξοπλισμών, είπε ο Λαβρόφ.

«Υπάρχει μια πολιτική σε εξέλιξη για την αποκατάσταση του αριθμού και της πολεμικής ετοιμότητας των ευρωπαϊκών στρατών, για την τοποθέτηση της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών του ΝΑΤΟ σε εμπόλεμες βάσεις και έχει ξεκινήσει η εργασία, μέχρι στιγμής περιορισμένης σε συζητήσεις, για το περίγραμμα σχηματισμού μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας με πυρηνικά στοιχεία», είπε στην 32η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Βενεζουέλα

Την Αθήνα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Λετονίας

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα