ΑΘΗΝΑ
01:34
|
29.09.2024
Οι δυνάμεις των Χούθι κατέρριψαν ένα αμερικανικό MQ-9 Reaper το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσαν χθες βράδυ.
κατάρριψη drone
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Χούθι ανέφεραν την καταστροφή ενός ακόμη MQ-9 Reaper με τη χρήση ενός «χειροποίητου» συστήματος αεράμυνας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SABA της Υεμένης, η πολιτοφυλακή δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνάς της κατέρριψαν το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Μαρίμπ της δυτικής Υεμένης.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την απώλεια του προηγμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ωστόσο, πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν συντρίμμια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ταίριαζε στις διαστάσεις και την εμφάνιση του Reaper, το οποίο βρισκόταν φαινομενικά σχεδόν άθικτο σε μια περιοχή της ερήμου τη νύχτα. Οι Χούθι δεν έχουν τη φήμη ότι αναφέρουν την καταστροφή εχθρικού εξοπλισμού, εκτός αν το έχουν πράξει πραγματικά, και προηγούμενες επιθέσεις με στόχο το Reaper έχουν στη συνέχεια επιβεβαιωθεί απρόθυμα από το Πεντάγωνο.

Το κατεστραμμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι τουλάχιστον το πέμπτο που καταστρέφεται πάνω από την Υεμένη από τον Οκτώβριο του 2023.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει μαζικά Reapers στην περιοχή για να συνδράμουν στην εκστρατεία τους με πλήγματα στην Υεμένη με στόχο την αποδυνάμωση των δυνατοτήτων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν αναπτύξει οι Χούθι, για να προσπαθήσουν να επιβάλουν έναν μερικό αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο εμπορικά πλοία και πολεμικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Reapers, που εισήχθησαν σε υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 2008, έχουν χρόνο αντοχής 27 ωρών και ανώτατο όριο πτήσης 50.000 ποδιών και έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές επιχειρήσεις πάνω από την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία για πάνω από 15 χρόνια, ενώ έχουν κατασκευαστεί πάνω από 300. Τα οπλισμένα UAV μήκους 11 μέτρων έχουν άνοιγμα πτερύγων 20 μέτρων, μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.700 κιλά πυρομαχικών σε επτά εξωτερικά hardpoints και μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες σχεδόν 500 χιλιομέτρων την ώρα, με ταχύτητα πλεύσης πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι Χούθι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τον μερικό αποκλεισμό τους μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και έχουν απορρίψει όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να τους πείσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – είτε με τη βία είτε με αθόρυβες προσπάθειες δωροδοκίας τους.
Η κατάρριψη του Reaper ήρθε λίγες ώρες αφότου η πολιτοφυλακή επανέλαβε τις απειλές της να βάλει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Όπως έχουν δηλώσει:

Θα στοχεύσουμε κάθε πλοίο που κατευθύνεται προς το Ισραήλ και έρχεται στην εμβέλεια των όπλων μας. Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή για εμάς. Χτυπάμε σταδιακά ευαίσθητους στρατηγικούς στόχους που επηρεάζουν τον εχθρό και θα τους φτάσουμε με τη χάρη του Αλλάχ. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την τέταρτη φάση της κλιμάκωσης όσον αφορά τη δυναμική και τη δύναμη των χτυπημάτων.

Η «τέταρτη φάση» της εκστρατείας υπόσχεται να στοχεύσει «όλα τα πλοία που παραβιάζουν την ισραηλινή απαγόρευση της ναυσιπλοΐας και κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης από τη Μεσόγειο Θάλασσα σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της εμβέλειας των δυνάμεων των Χούτι», όπως δήλωσαν.

Η εκστρατεία των Χούθι έχει χύσει πολύ λιγότερο αίμα από την κρίση στη Γάζα που την πυροδότησε, όπου σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 79.000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σκοτώσει τρεις ναύτες εμπορικών πλοίων και έχουν τραυματίσει άλλους πέντε, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 20 εμπορικά πλοία και έχουν βυθίσει ένα. Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 Υεμενίτες και έχουν τραυματίσει άλλους 35 μέχρι σήμερα.

Ό,τι «λείπει» από την εκστρατεία σε σφαγές, το αναπληρώνει σε οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο, με τους Χούθι να ταπεινώνουν τον αμερικανικό στρατό – ο οποίος έχει αποδειχθεί ανίκανος να σταματήσει την πολιτοφυλακή – που προέρχεται από μια από τις φτωχότερες και πιο κατεστραμμένες από συγκρούσεις χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία έχει επίσης προκαλέσει ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οικονομίες όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, με μεγάλους εμπορικούς στόλους να αναγκάζονται να αποφεύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για να αποφύγουν τον στόχο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα