ΑΘΗΝΑ
02:21
|
27.07.2024
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να είναι μόνο το προοίμιο μιας μεγαλύτερης επίθεσης.
Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίθεση της Ρωσίας στη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλώς το «πρώτο κύμα» μιας ευρύτερης επίθεσης, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να στείλουν περισσότερα αεροσκάφη αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν σημειώσει προόδους τους τελευταίους μήνες, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου στις 10 Μαΐου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη τους εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο το ένα τέταρτο της αεράμυνας που χρειάζεται για να κρατήσει τη γραμμή του μετώπου όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προελάσουν μεταξύ πέντε και 10 χιλιομέτρων (3-6 μίλια) κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων πριν ανακοπούν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Σάββατο, ο κυβερνήτης του Χάρκοβο Ολέγκ Σινεγκούμποβ δήλωσε ότι «συνολικά 9.907 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί» από την περιοχή μετά από χερσαία επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων, ο Ζελένσκι υπέγραψε δύο νόμους, έναν που επιτρέπει σε κρατούμενους να καταταγούν στο στρατό και έναν άλλο που πενταπλασιάζει τα πρόστιμα για όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Αλεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι η νέα επίθεση της Ρωσίας έχει «επεκτείνει τη ζώνη ενεργών εχθροπραξιών» κατά σχεδόν 70 χιλιόμετρα για να προσπαθήσει να αναγκάσει την Ουκρανία να διασπείρει τις δυνάμεις της και να χρησιμοποιήσει εφεδρικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα