Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας προκειμένου να εκλέξουν πρόεδρο, αλλά και κυβέρνηση, εν μέσω μιας δύσκολης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα.
Πάνω από το 60% των Δομινικανών θεωρούν πως η εγκληματικότητα είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας και ο παράγοντας της έξαρσης της βίας στη γειτονική Αϊτή, υπό το φως της κατάστασης ασφαλείας και των πολιτικών των τοπικών αρχών σε αυτόν τον τομέα, ήταν ένα από τα βασικά επίδικα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Αν και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται φέτος ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής (5,1-5,4%), περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της Δομινικανής Δημοκρατίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
Εννέα υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο νυν πρόεδρος Λουίς Αμπιντέρ προηγείται στην προεδρική κούρσα με 57%, ακολουθούμενος από τον πρώην πρόεδρο Λεονέλ Φερνάντεζ με 24%.
Η ατζέντα του Αμπιντέρ κατά της διαφθοράς και η ώθηση για ανάπτυξη της οικονομίας της Δομινικανής Δημοκρατίας έχουν απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους, μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του, ωστόσο, έχει τροφοδοτηθεί από τη σκληρή καταστολή της κυβέρνησης στους Αϊτινούς που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη βία, στα σύνορα που μοιράζεται η χώρα τους με τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Η Δομινικανή Δημοκρατία έχει από καιρό υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες από την Αϊτή, αλλά τέτοιες πολιτικές έχουν αυξηθεί από τότε που η χώρα μπήκε σε έναν νέο κύκλο βίας μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοϊσέ το 2021. Καθώς οι συμμορίες τρομοκρατούν τους Αϊτινούς, η Δομινικανή κυβέρνηση έχει χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των 400 χιλιομέτρων συνόρων της και έχει επανειλημμένα προτρέψει τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν μια διεθνή δύναμη στην Αϊτή, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «δεν μπορεί να περιμένει άλλο».
Η κυβέρνηση έχει επίσης απορρίψει τις εκκλήσεις για την κατασκευή καταυλισμών προσφύγων για όσους διέφυγαν από τη βία και πραγματοποίησε μαζικές απελάσεις 175.000 Αϊτινών μόλις πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ενώ η πολιτική είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν την πολιτική ρατσιστική και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα με την εκλογή του προέδρου, οι Δομινικανοί θα εκλέξουν επίσης 32 μέλη της Γερουσίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου), 190 βουλευτές και 20 βουλευτές του κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής (PARLACEN).
Τριάντα τέσσερα κόμματα και οκτώ κινήματα έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει το 50% των ψήφων συν 1 ψήφο, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.