ΑΘΗΝΑ
01:39
|
08.09.2024
Η μειονοτική κοινότητα Ταμίλ της Σρι Λάνκα γιορτάζει τα 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του νησιωτικού έθνους.
Μια εθνοτική επιζών του πολέμου Ταμίλ παρηγορείται από άλλους καθώς κλαίει για τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς της κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τη 15η επέτειο από το αιματηρό τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μειονοτική κοινότητα Ταμίλ της Σρι Λάνκα γιορτάζει τα 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του νησιωτικού έθνους σε μια συγκινητική τελετή που συνεχίστηκε παρά τους φόβους ότι οι αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διοργάνωσή του, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της αυτονομιστικής ομάδας Τίγρεις Ταμίλ, η οποία έδωσε μια απεριόριστη μάχη για τη δημιουργία μιας πατρίδας για την εθνική μειονότητα, είναι παράνομες και οι αρχές έχουν μπλοκάρει παλαιότερα Ημέρες Μνήμης.

Κατά τη διάρκεια των ετών, οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν επανειλημμένα διαταράξει παρόμοια μνημεία στις πρώην εμπόλεμες ζώνες του νησιού και συνέλαβαν συμμετέχοντες, αλλά η τελετή του Σαββάτου συνεχίστηκε παρά τις αναφορές για έντονη παρακολούθηση και τους ισχυρισμούς για εκφοβισμό.

Οι Ταμίλ λένε ότι οι εκδηλώσεις γίνονται για να θυμηθούν όλα τα θύματα του πολέμου δεκαετιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2009 μετά από μια στρατιωτική επίθεση στο τελευταίο προπύργιο των Τίγρεων, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 πολίτες τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιχείρηση καταδικάστηκε διεθνώς για τον αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων.

«Χιλιάδες πέθαναν εδώ την ημέρα πριν τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο στο μνημείο στο Mullivaikkal, ένας 41χρονος αξιωματούχος του χωριού Ταμίλ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί υπό τον φόβο των αντιποίνων.

«Υπήρχαν πολλοί τραυματίες που φώναζαν για βοήθεια», πρόσθεσε. «Αυτό θα με στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής μου».

«Συλλογική αποτυχία»

Αρκετές χιλιάδες Ταμίλ είχαν ταξιδέψει στο χωριό για τη μνήμη, όπου άναψαν λάμπες πετρελαίου για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών.

Φέτος, στον εορτασμό παραβρέθηκε η παγκόσμια επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρντ, η πιο ανώτερη ξένη αξιωματούχος μέχρι στιγμής που παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση μνήμης στον πληγωμένο από τις μάχες βορρά της Σρι Λάνκα.

Η εποπτική αρχή για τα δικαιώματα πίεζε επί χρόνια τις αρχές της Σρι Λάνκα, οι οποίες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να επιτρέψουν τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις φρικαλεότητες εν καιρώ πολέμου, να διερευνήσουν και να διώξουν σωστά τους υπεύθυνους για καταχρήσεις.

«Η σημερινή επέτειος είναι μια ζοφερή υπενθύμιση της συλλογικής αποτυχίας των αρχών της Σρι Λάνκα και της διεθνούς κοινότητας να αποδώσουν δικαιοσύνη στα πολλά θύματα της τριών δεκαετιών εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης της Σρι Λάνκα», ανέφερε η Καλαμάρντ σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Al Jazeera.

«Είναι απογοητευτικό να στέκεσαι στο ίδιο μέρος όπου, πριν από 15 χρόνια, χάθηκαν αμέτρητες ζωές αμάχων κατά τις τελευταίες ημέρες του πολέμου».

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος το 2022 ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της 18ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ταμίλ, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του «θα υποστηρίζει πάντα τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».

Οι κάτοικοι των Ταμίλ κοντά στον χώρο της τελετής είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν αισθητά πιο ενεργές στις κοινότητές τους καθώς πλησίαζε η επέτειος.

«Υπάρχει βαριά επιτήρηση του κόσμου και είναι εκφοβισμός», είπε ένας κάτοικος Ταμίλ, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω φόβου παρενόχλησης.

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν επίσης 15 χρόνια από τη δολοφονία του χαρισματικού αλλά απομονωμένου ηγέτη των Τίγρεων Ταμίλ Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, ο οποίος είχε ηγηθεί της αυτονομιστικής ομάδας σε ανοιχτή εξέγερση κατά των δυνάμεων της Σρι Λάνκα από το 1972.

Ο θάνατός του στο Mullivaikkal ήταν το αποκορύφωμα της αστραπιαίας στρατιωτικής επίθεσης που σκότωσε χιλιάδες πολίτες τους τελευταίους μήνες των μαχών.

Οι δυνάμεις της Σρι Λάνκα κατηγορήθηκαν ότι βομβάρδισαν αδιάκριτα πολίτες αφού τους είπαν να μετακινηθούν σε «ζώνες χωρίς πυρά» για να καθαρίσουν το μονοπάτι της επίθεσής τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα