ΑΘΗΝΑ
16:12
|
04.07.2024
Ένα βρετανικό δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει τελική απόφαση για το εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα έπρεπε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Ένας υποστηρικτής του Τζούλιαν Ασάνζ κρατά μια πινακίδα. Λονδίνο, Βρετανία, 26 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βρετανικό δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει τελική απόφαση τη Δευτέρα για το εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα έπρεπε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μαζική διαρροή μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ, το αποκορύφωμα 13 ετών νομικών μαχών και κρατήσεων, αναφέρει το Reuters.

Δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου πρόκειται να αποφασίσουν εάν το δικαστήριο είναι ικανοποιημένο από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο Ασάνζ, 52 ετών, δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή και ότι θα μπορούσε να βασιστεί στο δικαίωμα της Πρώτης Τροποποίησης στην ελευθερία του λόγου, εάν αντιμετώπιζε δίκη στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ λέει ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε αεροπλάνο πέρα από τον Ατλαντικό εντός 24 ωρών από την απόφαση, θα μπορούσε να αποφυλακιστεί ή η υπόθεσή του θα μπορούσε και πάλι να βαλτώσει σε μήνες δικαστικών μαχών.

«Έχω την αίσθηση ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτό το στάδιο», είπε η σύζυγός του Στέλλα την περασμένη εβδομάδα. «Ο Τζούλιαν θα μπορούσε να εκδοθεί ή θα μπορούσε να απελευθερωθεί».
Είπε ότι ο σύζυγός της ήλπιζε να βρεθεί στο δικαστήριο για την κρίσιμη ακρόαση.

Το WikiLeaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ σχετικά με τους πολέμους της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ασφαλείας του είδους τους στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία – μαζί με μια σειρά από διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Τον Απρίλιο του 2010 δημοσίευσε ένα απόρρητο βίντεο που δείχνει μια επίθεση με ελικόπτερο των ΗΠΑ το 2007 που σκότωσε δώδεκα άτομα στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.

Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ στην Αυστραλία για 18 κατηγορίες, σχεδόν όλες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, λέγοντας ότι οι ενέργειές του με το WikiLeaks ήταν απερίσκεπτες, έπληξαν την εθνική ασφάλεια και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων.

Οι πολλοί παγκόσμιοι υποστηρικτές του αποκαλούν τη δίωξη παρωδία, επίθεση στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου και εκδίκηση για την πρόκληση αμηχανίας. Οι εκκλήσεις για απόσυρση της υπόθεσης κυμαίνονταν από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μέχρι τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε και άλλους πολιτικούς ηγέτες.

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010

Ο Ασάνζ συνελήφθη για πρώτη φορά στη Βρετανία το 2010 με σουηδικό ένταλμα για κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα που αργότερα αποσύρθηκαν. Έκτοτε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κρύβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια και κρατείται από το 2019 στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, ενώ τον τελευταίο καιρό περίμενε την έκδοση απόφασης για την έκδοσή του.

«Κάθε μέρα από την έβδομη Δεκεμβρίου 2010 βρισκόταν στη μια ή την άλλη μορφή κράτησης», είπε η Στέλλα Ασάνζ, η οποία ήταν αρχικά μέλος της νομικής του ομάδας και τον παντρεύτηκε στο Μπέλμαρς το 2022.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι η έκδοση μπορεί να προχωρήσει, οι νομικές δυνατότητες του Ασάνζ στη Βρετανία έχουν εξαντληθεί και οι δικηγόροι του θα στραφούν αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ζητήσουν επείγουσα διαταγή που εμποδίζει την απέλαση εν αναμονή της πλήρους ακρόασης από αυτό το δικαστήριο για την υπόθεσή του στο μεταγενέστερη ημερομηνία.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι δικαστές απορρίψουν τις υποβολές των ΗΠΑ, τότε θα έχει άδεια να ασκήσει έφεση για την υπόθεση έκδοσής του για τρεις λόγους, και αυτό ενδέχεται να μην εκδικαστεί μέχρι το επόμενο έτος.

Είναι επίσης πιθανό οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η ακρόαση της Δευτέρας θα πρέπει να εξετάσει όχι μόνο εάν μπορεί να ασκήσει έφεση αλλά και την ουσία αυτής της έφεσης. Αν βρουν υπέρ του υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος.

Η Στέλλα Ασάνζ είπε ότι όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα θα συνέχιζε να αγωνίζεται για την ελευθερία του. Αν αφεθεί ελεύθερος, σκοπεύει να τον ακολουθήσει στην Αυστραλία ή οπουδήποτε ήταν ασφαλής. Εάν εκδοθεί, είπε ότι όλα τα ψυχιατρικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διέτρεχε πολύ σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας.

«Ζούμε από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από απόφαση σε απόφαση. Αυτός είναι ένας τρόπος που ζούμε εδώ και χρόνια», είπε στο Reuters.

«Δεν είναι αυτός τρόπος ζωής – είναι τόσο σκληρός. Και δεν μπορώ να προετοιμαστώ για την έκδοσή του – πώς θα μπορούσα; Αλλά αν εκδοθεί, τότε θα κάνω ό,τι μπορώ και η οικογένειά μας θα παλέψει για αυτόν μέχρι να απελευθερωθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα