Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών πριν αρχίσει τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σούκρι στην Αθήνα, εξέφρασε συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση και το λαό του Ιράν.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στον Αιγύπτιο ομόλογό του ο Γιώργος Γεραπετρίτης του έπλεξε το εγκώμιο χαρακτηρίζοντάς τον «γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν «ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης». Εξήρε την εμπειρία και τη σοφία του Αιγύπτιου αξιωματούχου λέγοντας πως «είναι πολύτιμες τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της πολύπαθης περιοχής μας».
Τόνισε επίσης πως «η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη στον Αραβικό κόσμο».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην συνέχεια σε ό,τι διαδραματίζεται στη Λωρίδα της Γάζας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ανάγκης για εκεχειρία τονίζοντας πως «η προϊούσα κατάσταση και η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα πρέπει να λάβει τέλος».
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν και να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας. Διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως θα πρέπει να ενταθούν «οι συλλογικές μας προσπάθειες, ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διοχετευθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη».
Τόνισε πως «η διάχυση της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή απειλεί άμεσα την οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, πρωτίστως όμως δημιουργεί νέες εστίες ανθρωπιστικών κρίσεων».
~🇬🇷 ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις με ΥΠΕΞ Αιγύπτου 🇪🇬 Sameh Shoukry pic.twitter.com/Cts28NrW3G
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 20, 2024
«Οποιοσδήποτε άμεσος ή έμμεσος καταναγκασμός σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών συνιστά συλλογική τιμωρία που δεν μπορεί να είναι ανεκτή από το Διεθνές Δίκαιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως συζήτησε με τον Σάμεχ Σούκρι το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως «αποτελεί κοινή μας μέριμνα». Και πρόσθεσε:
«Αφενός εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης.
Αφετέρου, αξιολογήσαμε την κατάσταση σχετικά με τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, καθώς όπως γνωρίζετε ήδη υφίστανται συμφωνίες για μετακλήσεις Αιγυπτίων στους τομείς της αλιείας, των κατασκευών και της γεωργίας.
Αυτό το εγχείρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη χώρα σας, όσο και για την σταθερά αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία».
Ο Γεραπετρίτης απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου για τη θέση της Ελλάδας στην επίλυση της σύρραξης στη Γάζα απάντησε:
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τήρησε, στο ζήτημα του Μεσανατολικού, μια στάση αρχής. Εκείνο το οποίο είπαμε είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως, το Δίκαιο το Ανθρωπιστικό. Θα πρέπει αμέσως να υπάρξει απελευθέρωση ομήρων, απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Και θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την πολιτική λύση με την αναγνώριση των δύο κρατών, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ελλάδα έχει μία ιστορική φιλία με τις αραβικές χώρες, όπως επίσης έχει και μία στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε με τις δύο πλευρές, όπως επίσης να συνομιλούμε και με τους διεθνείς δρώντες ευρύτερα στην περιοχή» κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κυριακάτικη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη γενονκτονία των Ποντίων που έκανε λόγο για «λαϊκισμό» και για «ακροδεξιές ομάδες» ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να πάρει θέση» απάντησε πως για την Ελλάδα «η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος».
Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας».