ΑΘΗΝΑ
08:14
|
25.06.2024
Οι εξουσίες του Ουκρανού προέδρου, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, λήγουν την Τρίτη, 21 Μαΐου.
Ντμίτρι Πεσκόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως δεν θα επηρεαστεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία από την λήξη της θητείας του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους.

«Όχι, η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται», είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε εάν η λήξη της θητείας του Ζελένσκι, μπορεί να επηρεάσει την διεξαγωγή των μαχών.

Οι εξουσίες του Ουκρανού προέδρου, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, λήγουν στις 21 Μαΐου, με την Ρωσία να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος παράτασής της. Σχετικά με το ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η νομιμότητα της προεδρίας Ζελένσκι μετά τις 20 Μαΐου θα πρέπει να ελεγχθεί από τα νομικά και πολιτικά όργανα της Ουκρανίας.

«Οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο»

Ο Ζελένσκι «απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις» και επιμένει σε «εντελώς ανέφικτα αιτήματα» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ηττάται στο μέτωπο, υποστήριξε ο καθηγητής Ιστορίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, Πίτερ Κούζνικ, σχολιάζοντας την αναστολή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, εν μέσω στρατιωτικού νόμου.

Ο ίδιος θεωρεί «απολύτως κατανοητό γιατί η Ουκρανία δεν θα διεξαγάγει εκλογές» κατά τη διάρκεια του πολέμου, λόγω του «υλικοτεχνικού εφιάλτη» που θα έφερνε μια τέτοια εκλογική διαδικασία.

«Στις ΗΠΑ, ορισμένοι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την Ουκρανία για αυτή την απόφαση, αλλά είναι μειοψηφία. Ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει αυτή [την απόφαση] πέρυσι, όταν τα ποσοστά δημοφιλίας του ήταν ακόμη υψηλά», τόνισε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Κούζνικ, το ποσοστό αποδοχής του Ζελένσκι έχει πέσει περίπου στο 60%, επειδή «οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».

«Αυτό είναι κατανοητό. Η Ουκρανία χάνει σταθερά έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. Οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών εξακολουθούν να υφίστανται. Ο πόλεμος χάνεται. Ακόμα, ο Ζελένσκι επιμένει σε εντελώς μη ρεαλιστικές και ανέφικτες απαιτήσεις», υπογράμμισε ο Κούζνικ.

Τόνισε ότι ορισμένοι Ουκρανοί τον βλέπουν ως «ηρωικό», ενώ άλλοι «τον έχουν βαρεθεί και θα προτιμούσαν να επιστρέψει στο να είναι κωμικός».

«Δεν κατηγορώ τον Ζελένσκι για την αναβολή των εκλογών υπό τις περιστάσεις. Τον κατηγορώ που αρνήθηκε να διαπραγματευτεί ενώ ο στρατός του ηττάται, το έθνος του συρρικνώνεται σε μέγεθος, τα θύματα του αυξάνονται, τα ποσοστά αποδοχής του μειώνονται και το ηθικό του λαού του αποδυναμώνεται», κατέληξε ο Κούζνικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Thessaly & Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εκδήλωση: «Παλαιστίνη-γεωγραφίες του εποικισμού»

Ο αγώνας των εργαζομένων της Fieratex ως «όαση» μέσα στην απέραντη «έρημο» ανεργίας και επισφάλειας

Γαλλία-δημοσκόπηση: Η άκρα δεξιά διατηρεί ευρύ προβάδισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα