ΑΘΗΝΑ
21:18
|
30.06.2024
Νεκρός και ο υπουργός Εξωτερικών. Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
Εμπραχίμ Ραϊσί: Δεκέμβριος 1960-Μάιος 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και όλοι οι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το σημείο στο οποίο συνετρίβη το ελικόπτερο αργά το μεσημέρι της Κυριακής, στην πλαγιά ενός βουνού 100 χιλιόμετρα από την πόλη Ταμπρίζ, κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται Ταβίλ, φέρεται να εντοπίστηκε κοντά στις 4 τα ξημερώματα με τη βοήθεια τουρκικού UAV που συμμετείχε στις έρευνες και προσεγγίστηκε αρκετή ώρα αργότερα από τα συνεργεία διάσωσης που αντιμετώπισαν μια απογοητευτική εικόνα.

Πληροφορίες, αλλά και η εικόνα που μεταδόθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος, κάνουν σαφές ότι ήταν αδύνατον να επιζήσει οποιοσδήποτε από τους επιβάτες καθώς η καμπίνα του ελικοπτέρου κάηκε ολοσχερώς, μετά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στην πλαγιά.

Τοπικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι για τον ίδιο λόγο οι περισσότερες σοροί είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Στους νεκρούς, εκτός από τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί περιλαμβάνονται:

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν
  • Ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχμάτι
  • Ο εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν Μοχάμεντ Αλί Αλ Χάσεμ
  • Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Μεντί Μουσάβι
  • Ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης και το πλήρωμα του ελικοπτέρου

O επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRCS) ανακοίνωσε ότι οι σοροί του Ιρανού Προέδρου και των υπολοίπων επιβατών του μοιραίου ελικοπτέρου μεταφέρονται στο Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και γύρω στις 8 το πρωί τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρώτου αντιπροέδρου, Μοχαμάντ Μοχμπέρ.

Η καρέκλα στην οποία καθόταν συνήθως ο Ιρανός πρόεδρος ήταν ντυμένη με μια μαύρη κορδέλα στη μνήμη του προέδρου, σύμφωνα με μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από τα ΜΜΕ.

«Ο σκληρά εργαζόμενος και ακούραστος πρόεδρος του ιρανικού λαού, που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να υπηρετήσει τον μεγάλο λαό του Ιράν στο δρόμο για την πρόοδο και την πρόοδο της χώρας, στάθηκε στην υπόσχεσή του και θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ιρανικά μέσα αναφέρουν πως σύμφωνα με το σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου του προέδρου οι αρμοδιότητές μεταβιβάζονται στον Πρώτο Αντιπρόεδρο με την έγκριση του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης και σε 50 ημέρες η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές για την εκλογή νέου προέδρου.

Σύμφωνα με την ιρανική πολιτική ιεραρχία, αρχηγός του κράτους είναι ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σεϊέντ Αλί Χαμενεΐ, και ο πρόεδρος θεωρείται ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο δεύτερος στην ιεραρχία.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μέχρι να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα