Τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην αεροπορική βιομηχανία του Ιράν, υπέδειξε ως υπεύθυνες για την συντριβή του ελικοπτέρου Bell 212 η οποία κόστισε τη ζωή του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και της συνοδείας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Το ιρανικό έθνος αντιμετώπισε μεγάλα γεγονότα τα τελευταία 45 χρόνια» και θα ξεπεράσει και το τελευταίο τραγικό γεγονός δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του προέδρου της χώρας, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπνολαχιάν, και των υπολοίπων επιβατών του μοιραίου ελικοπτέρου.
🇮🇷 #BREAKING: Former Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif blames the U.S. for the tragic helicopter crash that claimed the lives of President Raisi and others, citing the American embargo on aircraft and aviation parts to Iran. #Iran #HelicopterCrash… pic.twitter.com/gPMVBzR2X3
— GAROWE ONLINE (@GaroweOnline) May 20, 2024
«Ο επιθετικός πόλεμος του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν κατά του Ιράν, το μαρτύριο 72 συντρόφων του Ιμάμη Χομεϊνί, το μαρτύριο του λαϊκού προέδρου Μοχαμάντ-Αλί Ρατζάι και οι σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι μερικές μόνο από τις δύσκολες συνθήκες που η Ισλαμική Δημοκρατία ξεπέρασε με επιτυχία», πρόσθεσε.
Τόνισε δε ότι, ευθύνες για αυτό το θλιβερό περιστατικό βαραίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες με την επιβολή κυρώσεων στην αεροπορική βιομηχανία του Ιράν που εμποδίζουν τη χώρα να προμηθεύεται τα απαραίτητα εξαρτήματα για την συντήρηση του ιπτάμενου στόλου της, «προκάλεσαν το μαρτύριο του προέδρου και των συντρόφων του», κάνοντας λόγο για ένα «έγκλημα των ΗΠΑ που θα καταγραφεί στο μυαλό του ιρανικού λαού και στην ιστορία».
Το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο Bell 212, μια πολιτική προσαρμογή του UH-1N «Twin Huey» της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και η συνοδία του, συνετρίβη εν μέσω πυκνής ομίχλης στο βορειοδυτικό Ιράν. Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για τον καναδικό στρατό και παρουσιάστηκε το 1971.
«Με εθνική ομοψυχία και ενότητα ο κόσμος έδειξε ότι είναι σε εγρήγορση και θα σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο σε δύσκολες καταστάσεις για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.