ΑΘΗΝΑ
11:42
|
01.07.2024
Δεκάδες ξένοι ηγέτες εκφράζουν την θλίψη τους στις αρχές και τον λαό του Ιράν.
Συλλυπητήρια στον λαό του Ιράν και τις οικογένειες των εκλιπόντων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ένας μετά τον άλλον ηγέτες χωρών από όλον τον κόσμο εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, χθες Κυριακή, σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για τον θάνατο του Ραΐσι, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών Ιρανός πρόεδρος συνέβαλε «στην ενίσχυση της διμερούς σχέσης Ινδίας-Ιράν».

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ιράν. Η Ινδία στέκεται στο πλευρό του Ιράν σε αυτή την περίοδο θλίψης», έγραψε ο Μόντι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο Ιράν και τον Ανώτατο Ηγέτη του Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι ο Ραΐσι ήταν «άνευ όρων φίλος» της Βενεζουέλας.

«Είμαι συγκλονισμένος από τη δυσάρεστη είδηση της απώλειας του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι. Η Σίλια, που είναι φίλη της συζύγου του, και εγώ προσωπικά είμαστε βαθιά θλιμμένοι που πρέπει να αποχαιρετήσουμε μια υποδειγματική προσωπικότητα, έναν εξαιρετικό παγκόσμιο ηγέτη, όπως ήταν και θα είναι πάντα ο αδελφός μας Εμπραχίμ, έναν εξαιρετικό άνθρωπο, έναν υπερασπιστή της κυριαρχίας του λαού του και έναν άνευ όρων φίλο της χώρας μας».

«Από τα μπολιβαριανά εδάφη εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ευχόμαστε θεία παρηγοριά για μια τόσο ευαίσθητη απώλεια. Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα της οικογένειάς του και των Ιρανών αδελφών μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Εγκάρδια αγκαλιά από τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Το Ιράν παραμένει παράδειγμα αξιοπρέπειας, ηθικής και αντίστασης. Δύναμη, αδελφοί και αδελφές!» έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Η Ε.Ε. εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες» αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν , σε συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει: Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της τη Δημοκρατία της Αρμενίας, μετά τον θλιβερό θάνατο του αγαπητού μου φίλου και συναδέλφου του Προέδρου Σαϊέντ Εμπραχίμ Ραϊσί, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ευχήθηκε δύναμη και αντοχή στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν.

Ο Σαρτάζ Αγιάζ Σαντίκ, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Πακιστάν, στο συλλυπητήριο μήνυμά του υπογραμμίζει πως η πρόσφατη επίσκεψη του Εμπραχίμ Ραΐσι στο Πακιστάν «θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας» και κάνει λόγο για την απώλεια ενός «αληθινού φίλου».

Παράλληλα εξαίρει τις προσπάθειες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιρααμπτολαχιάν, που έχασε τη ζωή του στο ίδιο δυστύχημα, τονίζοντας πως εργάστηκε για την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων με το Πακιστάν.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν συμμερίζονται τη θλίψη του ιρανικού έθνους και τους ευχόμαστε υπομονή και ανεκτικότητα», προσθέτει, τονίζοντας ότι «η ειλικρινής φιλία και αγάπη του Αγιατολάχ Ραΐσι για το Πακιστάν θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές κάθε κατοίκου του Πακιστάν».

«Το Πακιστάν θα κρατήσει ημέρα πένθους ως ένδειξη σεβασμού προς τον πρόεδρο και τους συντρόφους του και αλληλεγγύης προς το αδελφό έθνος. του Ιράν, και η σημαία του Πακιστάν θα κυματίζει μεσίστια», αναφέρει μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ. «Το μεγάλο έθνος του Ιράν θα ξεπεράσει αυτή την τραγωδία με το συνηθισμένο του θάρρος», προσθέτει.

Ο Αμπντουλά Αμπνουλά, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Συμφιλίωσης της πρώην κυβέρνησης του Αφγανιστάν, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του και ζήτησε υπομονή και επιμονή για το μεγάλο έθνος του Ιράν.

Επίσης, ο ιστότοπος Afghan Voice ανέφερε: «Πολίτες, ΜΜΕ και προσωπικότητες του Αφγανιστάν αντέδρασαν ευρέως μετά την είδηση ​​του μαρτυρίου του Αγιατολάχ Σεϊέντ Εμπραχίμ Ραΐσι προέδρου του Ιράν, του υπουργού Εξωτερικών και των συντρόφων του, και είναι λυπημένοι για την απώλεια του αγαπημένου προέδρου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IRNA, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε μήνυμά του προς τον Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, τονίζει την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου και των συντρόφων του κάνοντας λόγο για «μεγάλη απώλεια».

«Μαζί με τον εκλιπόντα κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Συρίας και Ιράν και η επίσκεψή του στη Δαμασκό αποτέλεσε καμπή σε αυτή την πορεία. Συνεργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ Συρίας και Ιράν θα ανθίζει πάντα», πρόσθεσε.

To επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta δημοσίευσε το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προς τον ανώτατο ηγέτη της ιρανικής επανάστασης:

«Η Λευκορωσία θρηνεί τον τραγικό θάνατο του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και υψηλόβαθμων ιρανών αξιωματούχων και εκφράζει στον Αγιατολάχ (Σεϋντ) Αλί Χαμενεΐ, τον ηγέτη της Δημοκρατίας του Ισλαμικού Ιράν τα συλλυπητήριά της.

Οι ενεργές και αποφασιστικές ενέργειες των επιφανών εκπροσώπων του ιρανικού λαού εξασφάλισαν την κατάλληλη διεθνή θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και συνέβαλαν στην ενίσχυση της υψηλής θέσης αυτής της χώρας στη διεθνή σκηνή».

Όπως τονίζει ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο: «Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένας σοφός ηγέτης που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ανιδιοτελή υπηρεσία του ιρανικού λαού. Οι αναμνήσεις από συναντήσεις και συνομιλίες με τον εκλιπόντα, ο οποίος ήταν πραγματικός φίλος της Λευκορωσίας και έδωσε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου. Το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στα χρονικά των διμερών μας σχέσεων».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια προσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, στο συλλυπητήριο μήνυμα του δηλώνει την «αλληλεγγύη του Καΐρου προς τους Ιρανούς ηγέτες και τον λαό της χώρας, μπροστά σε αυτή τη φοβερή απώλεια» και τονίζει: «Η Αίγυπτος θρηνεί, με μεγάλη θλίψη και βαθύ πόνο, για τον πρόεδρο και τον ανώτατο διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ένα θλιβερό δυστύχημα».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας τον Εμπραχίμ Ραϊσί ως έναν «πολύτιμο συνάδελφο και αδελφό».

«Ως συνάδελφος που στάθηκε προσωπικά μάρτυρας των προσπαθειών του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας την περίοδο που ήταν στην εξουσία, θυμάμαι τον Ραϊσί με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στον φίλο και αδελφό λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, ιδιαίτερα στον Θρησκευτικό Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ», ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν αυτές τις δύσκολες ώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε επίπεδο συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Εκδήλωση: Από την «Επιχείρηση Barbarossa» στον σύγχρονο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα