ΑΘΗΝΑ
01:45
|
08.09.2024
Αν και η γνωμοδότηση του δικαστηρίου στην υπόθεση δεν είναι νομικά δεσμευτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο σε επόμενες υποθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) εξέδωσε σήμερα μια γνωμοδότηση, σχετικά με τις ευθύνες των χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η γνωμοδότηση αυτή αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απορροφώνται από τους ωκεανούς θεωρούνται μορφή θαλάσσιας μόλυνσης και οι χώρες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον, κάνοντας περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η κρίση του δικαστηρίου ζητήθηκε από μια ομάδα νησιωτικών χωρών που πλήττονται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής, και ενδέχεται να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές κλιματικές υποθέσεις.

Ενώ η γνωμοδότηση του δικαστηρίου στην υπόθεση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική, θα μπορέσει, ωστόσο, να κατευθύνει τις χώρες στην κλιματική πολιτική που θα ακολουθήσουν και να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο σε επόμενες υποθέσεις.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο, η Κίνα, η αχανής χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, είχε αμφισβητήσει το αίτημα των νησιωτικών χωρών, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει γενικώς εξουσία να εκδίδει γνωμοδοτήσεις.

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δύο αναμενόμενες νομικές γνωμοδοτήσεις από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο, τα οποία αμφότερα εξετάζουν υποθέσεις για τις κλιματικές υποχρεώσεις των κρατών.

Ήδη τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ιστορική απόφαση υπέρ των εναγόντων που υποστήριξαν ότι η Ελβετία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, μη κάνοντας αρκετά για να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα