ΑΘΗΝΑ
06:58
|
29.06.2024
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι είπε το εμφατικό «αρκετά πια» για τον εγκλεισμό του ιδρυτή του WikiLeaks στη Βρετανία.
Άντονι Αλμπανίζι, Τζούλιαν Ασάνζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έκκληση υπέρ της αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι μια ημέρα αφού δόθηκε δικαίωμα στον ιδρυτή του WikiLeaks να προχωρήσει σε ύστατη προσφυγή εναντίον της έκδοσής του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ.

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε επέτρεψε χθες Δευτέρα 20/5 στον κ. Ασάνζ να ασκήσει έφεση στην απόφαση να εκδοθεί, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει ο Αυστραλός, 52 ετών, να δικαστεί για την αποκάλυψη αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών μυστικών.

Μετά την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος του κ. Ασάνζ, ενώ πρόσθεσε πως η παρατεινόμενη φυλάκισή του «δεν έχει κανένα όφελος».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε (…) για να εξασφαλίσουμε αυτό το αποτέλεσμα», συνέχισε ο κ. Αλμπανέζι μιλώντας στον Τύπο, προσθέτοντας «αρκετά πια».

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε καταρχήν δεκτό το αμερικανικό αίτημα έκδοσης τον Ιούνιο του 2022.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει φυλακισμένος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου από τον Απρίλιο του 2019, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Αλμπανίζι τόνιζε ότι η δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται «επ’ αόριστον».

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να δικάσει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή έφερε στο φως από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο ιδρυτής του WikiLeaks διατρέχει κίνδυνο, αν εκδοθεί και καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως ακόμη και 175 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ένας κανονισμός πρασίνου που ψηφίστηκε αφού έγινε η ζημιά

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα