ΑΘΗΝΑ
00:44
|
29.09.2024
Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ρίχνει χολή έναντι του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν από οργή για την πρόταση σε βάρος του Ισραήλ.
Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ στην Κνέσετ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έμμεσες απειλές προς το γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, Καρίμ Χαν, εκτόξευσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αφορμή την χτεσινή πρόταση του πρώτου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωσε πως ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ με την απόφασή του αυτή μπορεί να μετατρέψει το δικαστήριο σε «δικαστήριο καγκουρό». Πρόσθεσε δε πως δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Καρίμ Χαν που θα πρέπει να ανησυχεί «για τη διεθνή του νομιμότητα».

Απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα πως διενεργείται έγκλημα πολέμου στη Γάζα επειδή ο στρατός στερεί από τον άμαχο πληθυσμό τροφή και καθαρό νερό παρά τα αδιάψευστα καθημερινά στοιχεία πολλών πηγών που το καταμαρτυρούν.

«Πρόκειται για παραλογισμό. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό κάτι τέτοιο» είπε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας τάχα πως έχει «εφοδιάσει» τον πληθυσμό της Γάζας με… «πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους φαρμάκων και τροφίμων με 20.000 φορτηγά» (τα οποία βεβαίως ουδέποτε είδαν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας που δίνουν καθημερινά αγώνα για επιβίωση).

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Βρετανό εισαγγελέα του ΔΠΔ πως «προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ» λες και δεν είναι ο ίδιος ο Νετανιάχου με τις πολιτικές και τις πρακτικές εξόντωσης των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη που διαβάλλει το όνομα και τη φήμη της χώρας του μετά από προσπάθειες πολλών δεκαετιών…

«Κάνει βρώμικες δουλειές και δημιουργεί μία ψευδή συμμετρία ανάμεσα σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες του Ισραήλ και σε αρχηγούς τρομοκρατίας» είπε ο Νετανιάχου.

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους το λογίδριο κατά του εισαγγελέα του ΔΠΔ χρησιμοποιώντας πληθυντικό «μεγαλοπρέπειας» με την ακόλουθη φράση: «Ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού που διαδίδεται στον κόσμο. Επιτίθεται στο ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος και προσπαθεί να μας βάλλει χειροπέδες».

Όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό δίκτυο εάν ανησυχεί εφεξής για τα ταξίδια του στον κόσμο μελλοντικά, μετά τη σύσταση του εισαγγελέα, ο Νετανιάχου το αρνήθηκε. «Δε με απασχολεί καθόλου το καθεστώς αυτό. Νομίζω πως ο εισαγγελέας θα έπρεπε  να ανησυχεί για τη δική του κατάσταση επειδή πραγματικά μετατρέπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε θεσμό-παρία. Οι άνθρωποι δεν θα το πάρουν σοβαρά» ισχυρίστηκε παρά την εμφανώς ανάμικτη έκφραση οργής και ανησυχίας στο πρόσωπό του.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, χαρακτήρισε την απόφαση του εισαγγελέα Χαν «αναίσχυντη» και σαν κίνηση που «αναμιγνύεται» στον οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Γκάλαντ, σε βάρος του οποίου ο εισαγγελέας πρότεινε επίσης την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, πρόσθεσε πως «η προσπάθεια του Καρίμ Χαν να αρνηθεί στο κράτος του Ισραήλ το δικαίωμα αυτοάμυνας και απελευθέρωσης των ομήρων του πρέπει να απορριφθεί».

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ταλ Χάινριχ κάλεσε «τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου» να αντιταχθούν στην πρόταση του εισαγγελέα για εντάλματα σύλληψης κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων και να τα αγνοήσουν σε περίπτωση που εκδοθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα