ΑΘΗΝΑ
21:46
|
30.06.2024
Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Ραϊσί θα ξεκινήσουν σήμερα από την πόλη Ταμπρίζ.
Πενθήμερο πένθος στο Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ιρανοί αποτίνουν σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου φόρο τιμής στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Οι τελετές για την κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί ξεκινούν νωρίς το πρωί στην Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν όπου ο Πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή. σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Στη συνέχεια οι σοροί όλων των εκλιπόντων θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.  

Ζωντανή μετάδοση της κηδείας

Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο του Προέδρου επέστρεφε στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, από τη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Ραϊσί είχε παραστεί σε τελετή εγκαινίων ενός φράγματος με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγεφ.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, όταν τα δύο άλλα ελικόπτερα που τον συνόδευαν έχασαν την επικοινωνία με το ελικόπτερο του προέδρου λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην απόκρημνη και δασώδη περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 20 Μαΐου, ότι «ο υπηρέτης του ιρανικού έθνους, ο αγιατολάχ Εμπραχίμ Ραϊσί, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μάρτυρα» μεταδίδοντας παράλληλα φωτογραφίες του εκλιπόντα Προέδρου ενώ ακουγόταν μια φωνή να απαγγέλλει το Κοράνι.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγερί ζήτησε χθες να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Πολλές χώρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Στο Ιράν συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με οκτώ άλλους ανθρώπους που επέβαιναν στο ίδιο ελικόπτερο. Ανάμεσά τους ήταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αξιωματούχοι της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του. Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας πορτρέτα του Ραϊσί, συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Βαλιάσρ στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα