ΑΘΗΝΑ
01:04
|
16.06.2024
«Κάναμε τολμηρές ενέργειες, αλλά δεν τα κάναμε όλα καλά» παραδέχτηκε ο Ρίσι Σούνακ.
Ρίσι Σούνακ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, έγινε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τα σχέδιά του, ενώ η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι η θητεία του Βρετανού πρωθυπουργού θεωρητικά θα τελείωνε τον Ιανουάριο του 2025.

Η ανακοίνωση:

Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου σε μια αναμέτρηση που θα δει τον Κιρ Στάρμερ να προσπαθήσει να πάρει την εξουσία για τους Εργατικούς μετά από 14 χρόνια κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού σε μια κίνηση υψηλού κινδύνου για το Συντηρητικό κόμμα, καθώς υπολείπεται 20 μονάδων από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σούνακ αποφάσισε τελικά, να αποκαλύψει την ημερομηνία αφού ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός ήταν και πάλι υπό έλεγχο και η οικονομία βελτιωνόταν.

«Ελπίζω ότι η δουλειά μου από τότε που έγινα πρωθυπουργός δείχνει, ότι έχουμε ένα σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρές ενέργειες που απαιτούνται για να ανθίσει η χώρα μας. Τώρα, έχω κολλήσει σε αυτό το σχέδιο και ήμουν πάντα ειλικρινής μαζί σας για το τι χρειάζεται ακόμα και όταν αυτό ήταν δύσκολο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Δεν μπορώ και δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά. Καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε, αλλά είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί, τις τολμηρές ενέργειες που κάναμε. Είμαι σίγουρος για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

Επιπλέον, ο Σούνακ επιβεβαίωση, ότι μίλησε με τον Βασιλιά νωρίτερα σήμερα για να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Στάρμερ και «αλλαγή»

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ μίλησε στον βρετανικό λαό αμέσως μετά την ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές του Σούνακ.

Την ώρα που μιλούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Στάρμερ δημοσίευσε ένα βίντεο καμπάνιας που υπόσχεται «αλλαγή».

Ο Στάρμερ τόνισε, ότι «Αυτή είναι η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα» και αποκαλεί αυτή την προεκλογική εκστρατεία «ευκαιρία για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

«Θα επιστρέψουν τη Βρετανία στην υπηρεσία των εργαζομένων και θα μεταμορφώσουν τη χώρα».

Η ψήφος των Εργατικών είναι μια ψήφος για τη σταθερότητα, λέει ο Στάρμερ, και μια ψήφος για «μια πολιτική που βαδίζει πιο ελαφρά… και σταματά το χάος».

«Είναι ώρα για αλλαγή».

«Οι Εργατικοί θα διασφαλίσουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μειώσουν τους λογαριασμούς, θα αντιμετωπίσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά και θα επενδύσουν στην εκπαίδευση», προσθέτει. Ο ηγέτης των Εργατικών χαιρετίζει το σχέδιό του για τη δημιουργία δημόσιας εταιρείας που ονομάζεται Great British Energy για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

«Στις 4 Ιουλίου έχεις επιλογή. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το χάος, να γυρίσουμε σελίδα και μπορούμε να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τη Βρετανία και να αλλάξουμε τη χώρα μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα