Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν σήμερα το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, με ισχύ από τις 28 Μαΐου, σε μία πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού και στήριξης του παλαιστινιακού λαού, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο Ισραήλ για την ανάγκη λύσης δύο κρατών, την ώρα που εξελίσσεται η γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Για μια σημαντική και ιστορική ημέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη έκανε λόγο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης, ο καθένας από εμάς θα αναλάβει όποια εθνικά μέτρα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας», τόνισε.
Πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες της κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μία λύση δύο κρατών τα οποία θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο δρόμο προς την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ σε μια συγκινητικά φορτισμένη στιγμή, αναφερόμενος στην ίδρυση του ιρλανδικού κράτους, υπογράμμισε ότι «από τη δική μας ιστορία γνωρίζουμε τι σημαίνει η αναγνώριση», χαρακτηρίζοντάς την πράξη ισχυρής πολιτικής και συμβολικής αξίας.
"This is a historic day for Palestine"
— Tiberius (@ecomarxi) May 22, 2024
— Simon Harris, Irish Prime Minister
Today, Ireland, Norway and Spain will officially recognise the state of Palestine!
👇
pic.twitter.com/UULslvpcWW
Αντιδρώντας, το Ισραήλ, νωρίς το πρωί, ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τους απεσταλμένους του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για «διαβουλεύσεις». «Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει ενάντια σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα και ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
🚨BREAKING: Spain joins Norway and Ireland in recognizing a Palestinian state.
— Suppressed News. (@SuppressedNws) May 22, 2024
Spanish PM Pedro Sanchez's declaration of recognition of the state of Palestine was met with overwhelming applause during his speech in front of Parliament today. pic.twitter.com/2Yt8KW2eKv
Νωρίτερα την απόφαση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους -δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε στέλνοντας ένα «ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης»
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να βασίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και που θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφερε μεταξύ άλλων.
🚨BREAKING: Spain joins Norway and Ireland in recognizing a Palestinian state.
— Suppressed News. (@SuppressedNws) May 22, 2024
Spanish PM Pedro Sanchez's declaration of recognition of the state of Palestine was met with overwhelming applause during his speech in front of Parliament today. pic.twitter.com/2Yt8KW2eKv
Μέχρι στιγμής, 143 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, ανάμεσά τους μόνο οκτώ από τα 27 μέλη της Ε.Ε.: Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Σουηδία και Κύπρος.
Μπαργούτι: Πιο κοντά η επίτευξη ελευθερίας και δικαιοσύνης
Μιλώντας για την απόφαση των τριών χωρών, ο διακεκριμένος Παλαιστίνιος πολιτικός Μουσταφά Μπαργούτι τόνισε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία αποτελεί ένα «ισχυρό πολιτικό και συμβολικά σημαντικό βήμα» που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη «ελευθερίας και δικαιοσύνης» για τον παλαιστινιακό λαό.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον καθορισμό των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού – του λαού μας – για αυτοδιάθεση», τόνισε μιλώντας στο Al Jazeera.
«Επίσης, εξαλείφει πολλά από τα defacto αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ μέσω της οικοδόμησης εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη -επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστίνη σήμερα είναι ένα κράτος υπό κατοχή», πρόσθεσε.
Τόνισε τέλος ότι η απόφαση αποτελεί ένα πλήγμα για την ακραία κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Σημαίνει ότι οι πράξεις φασισμού και εξτρεμισμού και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχουν μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.