Με κατάρρευση κινδυνεύουν τα μισά από τα μαγκρόβια οικοσυστήματα του κόσμου αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τη «Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης» (IUCN).
Η οργάνωση που είναι γνωστή για την «Κόκκινη Λίστα» που καταρτίζει με απειλούμενα είδη στον πλανήτη αξιολόγησε για πρώτη φορά τα μαγκρόβια δάση, τα οποία είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα με πλούσια βιοποικιλότητα, σε 36 περιοχές του πλανήτη.
Στην έκθεση αυτή η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Γκρέθελ Αγκιλάρ επισημαίνει πως αναφέρει ότι το 50% των μαγκρόβιων οικοσυστημάτων που αξιολογήθηκαν «κινδυνεύουν με κατάρρευση και χαρακτηρίζονται είτε ως ευάλωτα, είτε ως απειλούμενα ή κρίσιμα απειλούμενα».
🌱The first global assessment by IUCN’s @redlisteco reveals that over ½ of the world's #mangroves are at risk of collapse. #Climate change, #deforestation, and pollution are just some of the threats to these vital ecosystems.
— IUCN (@IUCN) May 22, 2024
Read more ➡️ https://t.co/DeGhbkfZ6Y pic.twitter.com/JGiXKKxNKZ
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, 20% από αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης.
Τα μαγκρόβια δάση απειλούνται επίσης από αποψίλωση, ανάπτυξη, μόλυνση και από την κατασκευή φραγμάτων. Ο κίνδυνος αυξάνεται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσίων υδάτων και της μεγαλύτερης συχνότητας σφοδρών καταιγίδων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Περίπου 15% των παγκόσμιων ακτών καλύπτονται από μαγκρόβια που καταλαμβάνουν περίπου 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τους σημερινούς ρυθμούς, το 25% της παγκόσμιας έκτασης μαγκρόβιων αναμένεται να έχει βυθιστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.
Οι ακτές στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, τον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν αναμένεται να πληγούν εντονότερα.
«Τα μαγκρόβια οικοσυστήματα είναι σπάνια ως προς την ικανότητά τους να παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, περιλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καταστροφής των ακτών, της αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα και της στήριξης της αλιείας», λέει η Άντζελα Άντρεϊντ, πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης οικοσυστημάτων της IUCN.
«Η απώλειά τους θα είναι καταστροφική για τη φύση και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» σημειώνει.
Η έκθεση αναφέρει ότι η φροντίδα των μαγκρόβιων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα υγιή οικοσυστήματα να αντιμετωπίζουν καλύτερα την αύξηση της στάθμης των υδάτων και την παροχή προστασίας στην ενδοχώρα από τις επιπτώσεις των σφοδρών καταιγίδων.
Χωρίς σημαντική βελτίωση μέχρι το 2050 η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων θα οδηγήσουν στην απώλεια 1,8 δισεκατομμυρίου τόνων άνθρακα που αποθηκεύονται στα μαγκρόβια.
Σήμερα, τα μαγκρόβια αποθηκεύουν σχεδόν 11 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, σχεδόν τριπλάσια ποσότητα άνθρακα σε σχέση με εκείνον που αποθηκεύουν τα τροπικά δάση της ίδιας έκτασης.
Διατηρώντας την καλή κυκλοφορία του ιζήματος και επιτρέποντας στα μαγκρόβια να επεκταθούν στην ενδοχώρα θα τα βοηθήσει ώστε να αντεπεξέλθουν στην άνοδο των θαλασσίων υδάτων, λέει η IUCN.
Τι είναι τα μαγκρόβια φυτά και δάση
Το μαγκρόβιο είναι ένας θάμνος ή δέντρο που αναπτύσσεται κυρίως σε παράκτια αλατούχα ή υφάλμυρα νερά. Τα μαγκρόβια φυτρώνουν σε ισημερινό κλίμα, συνήθως κατά μήκος των ακτών και των παλιρροϊκών ποταμών.
Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μαγκρόβιων δασών είναι οι ακραίες διακυμάνσεις στις φυσικές και χημικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, όπως για παράδειγμα το επίπεδο του φωτισμού και η θερμοκρασία, η αλατότητα και τα επίπεδα του οξυγόνου των υδάτων. Για αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εναλλαγή του επιπέδου της παλίρροιας, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των μαγκρόβιων δασών.