ΑΘΗΝΑ
07:29
|
26.06.2024
Δεκάδες χώρες - ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ-έχουν στείλει εκπροσώπους για την κηδεία.
Η ανώτατη ηγεσία της χώρας αποχαιρετά τον εκλιπόντα πρόεδρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης, σήμερα το πρωί, για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσευχή στην οποία ηγήθηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Σεϊέντ Αλί Χαμενεΐ, προτού τα φέρετρα ντυμένα με την ιρανική σημαία μεταφερθούν στην κεντρική πλατεία Αζάντι της πόλης, την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται εν μέσω του πενθήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί.

Σε όλη την πρωτεύουσα, έχουν υψωθεί μεγάλα πανό που χαιρετίζουν τον εκλιπόντα ως «μάρτυρα που έπεσε στο καθήκον» και «προστάτη των αδυνάτων», ενώ οι δρόμοι κατακλύστηκαν από πενθούντες πολίτες με φωτογραφίας του νεκρού Προέδρου.

Δεκάδες χώρες – ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ-έχουν στείλει εκπροσώπους για την κηδεία. Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα παραστεί στην τελετή, όπως και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ, αλλά και ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

Στις τελετές παρίστανται επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι, ο αντιπρόεδρος της Ινδίας Τζαγκντίπ Ντάνκαρ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν.

Οι τελετές για τα θύματα της πτώσης του ελικοπτέρου, ξεκίνησαν χθες Τρίτη στην πόλη Ταμπρίζ και στο σιιτικό κληρικό κέντρο του Κομ. Μετά την σημερινή τελετή στην Τεχεράνη, η σορός του Εμπραχίμ Ραϊσί θα μεταφερθεί στην επαρχία του Νοτίου Χορασάν και την πατρίδα του Μασχάντ στα βορειοανατολικά της χώρα όπου θα κηδευτεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αυλαία στη δίκη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή οι 13 συλληφθέντες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 Περιφέρειες για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα