ΑΘΗΝΑ
00:49
|
16.06.2024
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, αύξηση του μισθού και του ανθυγιεινού επιδόματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας (ΓΝΕ) «Θριάσιο» απευθύνει κάλεσμα σε «συγκέντρωση “υποδοχής” του υπουργού Εμπορίας της Υγείας της κυβέρνησης Ν.Δ., που συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας», σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου, στο νοσοκομείο, στις 6 το απόγευμα.

Στο κάλεσμά του, το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

«Κυβέρνηση και διοίκηση σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε προεκλογική φιέστα τα εγκαίνια της Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων (που λειτουργεί εδώ και μήνες) για να διαφημίσουν την κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε “επιχειρηματικές μονάδες” και τους ασθενείς σε “πελάτες” και συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων.

Ο υπουργός Εμπορίου της Υγείας έρχεται να “τιμήσει” τις “δωρεές” των μεγαλοεπιχειρηματιών, που κάθε χρόνο “τσεπώνουν” 8,5 δισ. ευρώ κρατικές επιδοτήσεις και “απολαμβάνουν” πληθώρα προκλητικών φοροαπαλλαγών (που καταλήγουμε να τις πληρώνουμε εμείς, με την αύξηση της φοροληστείας στις λαϊκές οικογένειες).

“Αμφιβάλλουμε” αν ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί τις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΤΝ και ΤΕΙ, τις κλινικές όπου 2 ή 3 νοσηλευτές έχουν την ευθύνη για 30 και περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπαιδική) ή τη Μαιευτική όπου οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.

“Αμφιβάλλουμε” αν θα επισκεφθεί τα ΤΕΠ και τα Χειρουργεία – Αναισθησιολογικό, όπου το προσωπικό “τρέχει και δεν φτάνει” ενώ απορρίπτεται ακόμη και το αίτημα του νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων.

“Αμφιβάλλουμε” αν θα επισκεφθεί τα τμήματα (Πνευμονολογική, Παιδιατρική, Αιμοδοσία κλπ.) όπου οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο εφημεριών ή τις Παθολογικές κλινικές που μετά από κάθε εφημερία, 2 ή 3 γιατροί έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 60 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

“Αμφιβάλλουμε” αν θα επισκεφθεί το Ακιτνοδιαγνωστικό Τμήμα, όπου εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, εξακολουθεί να μη διαθέτει μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο, αν και το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο είναι το μοναδικό της Δυτικής Αττικής, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής, όπου τα “εργατικά ατυχήματα” είναι σχεδόν καθημερινά.  

“Αμφιβάλλουμε” αν θα επισκεφθεί τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας αλλά και τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπου δεν αντικαθίστανται ούτε οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται και μέρος μόνο των ελλείψεων καλύπτεται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους. 

Πρόκειται για πρόκληση να οργανώνουν φιέστες για τη δήθεν “αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας”, την ίδια στιγμή που:

  • Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.275 τον Φεβρουάριο 2024). 
  • Η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας μειώνεται συνεχώς ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη.
  • Προωθείται η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα και κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι.
  • Αρνούνται να μας εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ αποκλείουν πολλούς συναδέλφους  από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Η ακρίβεια και η φοροληστεία τσακίζουν το εισόδημά μας. Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), συμβαδίζουν με την αγανάκτηση που  νιώθουμε με τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις ακόμη και σε βασικά είδη.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο μας:

  • Παραμένουν κενές 36 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 143 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, 66 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 10 θέσεις βοηθών εργαστηρίων, 6 θέσεις χειριστών ακτινολογικών εργαστηρίων, 15 θέσεις στην τεχνική υπηρεσία και 10 θέσεις στη διοικητική υπηρεσία ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε η διαδικασία για την πρόσληψη των νοσηλευτών της προκήρυξης 7Κ που έγινε τον Οκτώβριο 2022.
  • Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, λειτουργούν μόνο 7 από τις 13 χειρουργικές αίθουσες και εκατοντάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για επέμβαση.
  • Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, οι μεγάλες  ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους.
  • Περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι είναι σε εργασιακή ομηρία διαρκείας, αν και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου.
  • Προχωρούν την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, που θα οδηγήσει σε απόλυση 40 συμβασιούχων συναδέλφων και πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
  • Εξακολουθεί να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος και ψηφιακός μαστογράφος με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποι, ακόμη και νοσηλευόμενοι ασθενείς, να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τις εξετάσεις.
  • Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου καταργήθηκε η αυτοτέλεια κρίσιμων νοσηλευτικών τμημάτων και συνεχίζονται οι αυθαίρετες αναθέσεις θέσεων ευθύνης με αδιαφανή κριτήρια.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, όπου παραμένουν σε εργασιακή ομηρία δεκάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας:

  • Στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού.
  • Στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 20 οργανικές θέσεις προσωπικού.
  • Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.

Τσακίζουν τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σαπίλας του συστήματος που ζούμε, όπου ακόμη και βασικές κοινωνικές ανάγκες και λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως “εμπορεύματα”.

Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων “Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών” (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή τους είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες και να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” δεν οφείλονται σε “νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία” της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του “μη μισθολογικού κόστους” μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και τις διεκδικήσεις μας για:

  • Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ένταξη στα ΒΑΕ και λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασίας με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα