ΑΘΗΝΑ
14:45
|
16.06.2024
Μετά τη συμφωνία της Microsoft με την εμιρατινή G42, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως θα μπορούσαν να ξεφύγουν μυστικά τεχνολογίας Τ.Ν. σε ανταγωνιστές τους στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, παραδέχθηκε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters πως η σημαντική συμφωνία της εταιρείας τεχνολογίας με την εμιρατινή εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης G42 θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για την μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής σε μικροεπεξεργαστές (τσιπ) και εξεζητημένα εργαλεία πληροφορικής εργαλείων στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας γνωστό Ρεπουμπλικανό βουλευτή που είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής στην «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Ο Μπραντ Σμιθ

Ο Σμιθ ανέφερε στη συνέντευξή του στο Reuters ότι η συμφωνία με την εμιρατινή εταιρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δεύτερη φάση που συνεπάγεται την εξαγωγή κρίσιμων στοιχείων της τεχνολογίας AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), όπως τα λεγόμενα «πρότυπα βάρους», γνωστά ως «Model Weights» που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των εφαρμογών Τ.Ν. να μαθαίνουν και να προβλέπουν αντιδράσεις και θεωρούνται η «κορωνίδα» στα συστήματα ΤΝ.

Ο Smith είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση.

Ανησυχία στο κογκρέσο για την εθνική ασφάλεια

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να καταστήσουν ευκολότερη την κατασκευή χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων.

 Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους κατασκευαστές των μεγαλύτερων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης να μοιραστούν μαζί της λεπτομέρειες γύρω από τεχνολογίες αιχμής.

Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει περαιτέρω η συμφωνία μεταξύ Microsoft και G42 χρειάζεται η έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Τα στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει «ασφαλιστικές δικλείδες» για την προστασία της τεχνολογίας της Microsoft και την αποτροπή της χρήσης της από κινεζικές οντότητες για την εκπαίδευση συστημάτων AI. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν έχουν γίνει ως τώρα γνωστά και Αμερικανοί βουλευτές αμφιβάλλουν εάν είναι επαρκή.

Η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση των δύο εταιρειών σχετικά με τους όρους και τις ασφαλιστικές δικλείδες για τη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ προκαλεί στη χώρα ανησυχία.

 «Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, το Κογκρέσο δεν έχει λάβει ακόμη μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από την εκτελεστική εξουσία σχετικά με αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μακόλ, ο (Ρεπουμπλικανός) προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ανησυχώ. Δεν υπάρχουν τα σωστά προστατευτικά συστήματα για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης από την κινεζική κατασκοπεία, δεδομένων των συμφερόντων (του ΚΚ Κίνας) στα ΗΑΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία Microsoft-G42 αναδεικνύει τα νομικά κενά στις ΗΠΑ με τις ρυθμιστικές αρχές και το κογκρέσο να σπεύδουν να συμβαδίσουν με την ραγδαίως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Προς το παρόν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανονισμός που να περιορίζει την εξαγωγή μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, αν και ο βουλευτής McCaul και μια δικομματική ομάδα βουλευτών αυτή την εβδομάδα προώθησαν στη Βουλή νομοσχέδιο που θα δίνεις στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ δυνατότητες να παρέμβουν.

Τα στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι η εταιρεία χαιρετίζει μια συζήτηση για ένα νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά τεχνολογίας AI και ότι η συμφωνία με το G42 απαιτεί από την εταιρεία των ΗΑΕ να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των ΗΠΑ καθώς εξελίσσονται.

Η συμφωνία Microsoft-G42

Η Microsoft και η G42 ανακοίνωσαν τη συμφωνία στα μέσα Απριλίου και τότε θεωρήθηκε ότι έλκει την G42 πιο κοντά στις ΗΠΑ αυξάνοντας την αμερικανική τεχνολογική επιρροή μεσούντος  του στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Όπως έγινε τότε γνωστό, η Microsoft θα επενδύει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εμιρατινή G42 με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, να παίρνει θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Επίσης, τότε είχε ανακοινωθεί πως η G42 θα τρέχει τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης της στην υπηρεσία cloud Microsoft Azure, καθώς θα αναπτύσσει τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud) της Microsoft. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Είμαι η αποχή. Και είμαι αυτοδύναμη

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιστροφή Ολάντ στο πολιτικό σκηνικό

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα