ΑΘΗΝΑ
13:18
|
16.06.2024
Μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της πόλης.
145 φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου, της σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του αστικού τοπίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Athens Jazz, η ομάδα METAPolis προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης «UN1QUE», τη Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της πόλης, με 145 φωτογράφους να μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου, της σκηνοθετημένης φωτογραφίας και του αστικού τοπίου.

Μία έκθεση που προσεγγίζει την αβεβαιότητα, μέσω της δημιουργικότητας και της ευελιξίας. Σε έναν κόσμο με συνεχείς αλλαγές, η ομάδα METAPolis επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες του σήμερα, αναπτύσσοντας την ευαισθησία και κριτική σκέψη.

Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «UN1QUE»

Για την ομάδα METAPolis, η έννοια της «Μοναδικότητας» στην τέχνη είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη, μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά, ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία, όπως η πρωτοτυπία, η καινοτομία, η προσωπική έκφραση, η συναισθηματική σύνδεση, ακόμα και η περιβαλλοντική συμφωνία.

Η αναζήτηση «Μοναδικότητας» σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του politically correct, μια έννοια που επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων προς ομάδες ή άτομα. Ωστόσο, αυτό συχνά οδηγήσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας αναστέλλεται.

Φωτογραφία: Μάντυ Δράκου

Η φωτογραφική μας προσέγγιση αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, η προσέγγιση μας γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, “εμείς” αντί να αναζητάμε απόλυτες απαντήσεις, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη μας.

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημά της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Φωτογραφία: Μιχάλης Λουδάρος

Εμείς συνεχίζουμε να απαθανατίζουμε 15 χρόνια τώρα…

…θα απαθανατίζουμε την Πόλη – Μητρόπολη και την μετεξέλιξή της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.

Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς…

…θα απαθανατίζουμε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφούμε οπτικά έναν “Urban” κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης. Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον.

Φωτογραφία: Ντίμη Σπανού

Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς… και εμείς συνεχίζουμε να αναζητάμε.

Info:

Είσοδος: Ελεύθερη
Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στις 20.00, “Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier,  Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens 
Διάρκεια: 27/05/2024 – 2/06/2024
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 16.00-23.00
Παρασκευή, Σάββατο: 12:00-23:00, Κυριακή 10:00-21:00
Ιδρυτές και Δάσκαλοι του METApolis: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης και Θοδωρής Βερονίκης

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Athens Pride 2024: Με υπηρηφάνεια και σύνθημα: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Athens Pride Festival: Το πρόγραμμα της ημέρας

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση μπροσούρας στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ

Έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Τσορπατζίδη στην γκαλερί Ακρόπρωρο Σπετσών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα